Bijna complete tennistop in Ahoy en online acties voor thuispubliek


<p>In 2009 was Rafael Nadal voor het laatst in Ahoy. Hij verloor de finale en kreeg zijn prijs uit handen van Richard Krajicek. (Foto: Henk Koster)</p>

In 2009 was Rafael Nadal voor het laatst in Ahoy. Hij verloor de finale en kreeg zijn prijs uit handen van Richard Krajicek. (Foto: Henk Koster)

Bijna complete tennistop in Ahoy en online acties voor thuispubliek

Rotterdam - Het ABN AMRO World Tennis Tournament is van 1 tot en met 7 maart alleen op televisie en online te volgen. Toch belooft de komende editie veel spektakel, zowel sportief als qua entertainment. Het deelnemersveld - met als het meezit zes spelers uit de mondiale top tien - is sterker dan ooit. Alle partijen zijn live te zien, online en op het nieuwe televisiekanaal Ziggo Sport Tennis.

door Emile Hilgers

Met de komst van Rafael Nadal gaat een grote wens van toernooidirecteur Richard Krajicek in vervulling. De Spanjaard koos er in voorgaande jaren voor om na de Australian Open de ATP-toernooien in Zuid-Amerika te spelen. Hij was voor het laatst in Ahoy in 2009, toen hij in de finale verloor van Andy Murray. Ook die populaire Engelsman is dit jaar weer van de partij. Hij kreeg een wildcard.

Andere toppers die verzekerd zijn door een wildcard zijn Alexander Zverev, Jannik Sinner en Kei Nishikori. Zverev (de nummer 6 van de wereld) was laat met inschrijven, Sinner en Mishikori zouden normaal gesproken als nummer 35 en 41 van de wereld direct geplaatst zijn. Maar met zo’n sterke spelerslijst kwamen zij niet op eigen kracht in het toernooi.

“Je moet dit jaar vijf hele goede spelers verslaan om het ABN AMRO toernooi te winnen”, aldus Krajicek, die naar eigen zeggen achterover leunend de inschrijvingen zag binnenstromen. Grote namen uit de top tien zijn Stefanos Tsitsipás, Daniil Medvedev, Andrey Rublev en Matteo Berrettini. Ook de winnaar van 2019 en 2020 en de nummer elf van de wereld, Gaël Monfils, behoort tot de favorieten.

Nederlandse spelers zullen zich, als er geen wildcard vrijkomt, via het kwalificatietoernooi moeten plaatsen. Robin Haase en Matwé Middelkoop kregen al wel een wildcard voor het dubbelspel.

Door bijvoorbeeld speciale belichting en slim camerawerk wordt gezorgd voor sfeervolle beelden vanuit Ahoy. Daarnaast zijn er online-acties voor interactie met de tennisfans thuis. De winnaar van elke partij slaat bijvoorbeeld drie tennisballen virtueel de huiskamers in, in plaats van in het publiek. Wie een out-call opneemt en instuurt, zal te horen zijn vanaf het center court.

“Ondanks veel regels waar wij ons achter de schermen aan moeten houden, willen we voor de kijkers een fijne sfeer creëren”, zegt Patrick Heerinckx, manager events van Rotterdam Ahoy. Ook directeur Jolanda Jansen kijkt vol verwachting uit naar het tennistoernooi. “Tóch weer het gevoel van sporters in huis, en van gedreven medewerkers die samen een innovatief evenement mogelijk maken. Zoals we dat al vijftig jaar doen.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden