Meesterbrouwer Wesley over zijn bier: ‘Het is magisch. Ineens is er iets wat mensen lekker vinden’


<p>Wesley Aarse is aan de slag! Vorige week heeft hij in de nieuwe Stadshaven Brouwerij het eerste fruit aan zijn bier toegevoegd.</p>

Wesley Aarse is aan de slag! Vorige week heeft hij in de nieuwe Stadshaven Brouwerij het eerste fruit aan zijn bier toegevoegd.

(Foto: Anne Klapmuts)

Meesterbrouwer Wesley over zijn bier: ‘Het is magisch. Ineens is er iets wat mensen lekker vinden’

Rotterdam - Een honderd jaar oude fruitloods in de Merwehavens in Rotterdam-West is omgebouwd tot de megagrote Stadshaven Brouwerij. Meesterbrouwer Wesley Aarse (31) gaat hier zo’n twee miljoen liter bier per jaar brouwen. Deze week is hij gestart met de eerste serie: een speciaalbier met een vleugje fruit. “Het wordt geen radler of kriek, maar gewoon écht bier met net in de verte een andere twist.” Wesley Aarse is deze week onze Rotterdammer van de Week!

door Anne Klapmuts


Hoe ben je ooit begonnen met bier brouwen?

“Mijn interesse is gewekt toen ik nog een kind was. Mijn vader had een pakketje om zelf bier te brouwen en toen stonden er allemaal flessen te borrelen in de keuken. Ik was zó nieuwsgierig, maar mocht het niet drinken omdat ik te jong was. Toen ik zestien werd, kreeg ik zelf zo’n brouwpakket voor mijn verjaardag. Hiermee ging ik experimenteren en dat liep al gauw uit de hand. Het hele huis stond vol met flessen, vaten en kratten. Toen ben ik maar een studie in brouwen gaan volgen.”
“Mijn eerste baantje in een brouwerij was bij De Pelgrim in Historisch Delfshaven. Voor een eindproject op de middelbare school had ik de toenmalige eigenaar Harry van der Wiel gevraagd. Hij was een hele enthousiaste man en zei meteen: ‘Natuurlijk, kom binnen’. Een aantal jaar later belde hij me in paniek op: ‘ik zit zonder brouwer, kun jij me komen helpen?’. De volgende dag ben ik begonnen en ik heb daar uiteindelijk zo’n drie jaar gewerkt. In die tijd was speciaalbier nog niet zo populair, dus we moesten er hard aan trekken. Nu, jaren later, sta ik hier: een stukje verder en een stukje groter. Met Stadshaven Brouwerij kunnen we Rotterdam op de kaart zetten als serieuze bierstad.”


Wat vind je zo leuk aan je beroep?

“Bier brouwen is iets magisch. Je wacht een paar weken, het borrelt een beetje en ineens komt er iets uit wat heel veel mensen lekker vinden. Dat is ook zo leuk: mensen genieten van het eindresultaat. Het is eigenlijk altijd positief. Iedereen die hier straks komt om een biertje te drinken, zit hier voor de lol. Niemand komt hier chagrijnig of met tegenzin naartoe. Het is een hele vrolijke industrie.”


Wat gaan je allemaal doen in Stadshaven Brouwerij?

“Ik ga me natuurlijk vooral bezig houden met het brouwen van bier. We gaan zo’n twintig duizend hectoliter per jaar brouwen, dat is twee miljoen liter. Daar heb ik mijn handen wel vol aan! Verder gaat de zaak open als horecagelegenheid; zowel binnen tussen de ketels, als buiten op ons terras van 750 vierkante meter. Ook kunnen gasten rondleidingen boeken. Ik ben vanaf het begin betrokken bij de opbouw van Stadshaven Brouwerij. Dat is nu heel prettig, want ik heb meegedacht over de indeling en opbouw van de brouwerij. Het is heel mooi om te zien dat alles er nu staat en dat er straks ook echt bier uit de ketels komt.”


Wat is jouw lievelingsbier?

“Een van mijn favorieten is een moeilijke smaak voor veel mensen. Dat is namelijk rauchbier uit Duitsland. De mout, een grondstof voor bier, is hierbij gerookt. Veel mensen vinden dat te heftig qua smaak. Daarnaast vind ik van pilsner Urquell heel lekker. Dit is een originele pils uit Tsjechië. Het is heel anders dan het bier wat we hier kennen. Ik hou van doordrinkbare bieren; dat je er meer dan één van kunt drinken. Dus geen parfums of heftige toevoegingen. Na een glas moet je denken: ‘ik neem er nog maar één.’”


Waar heb je het meest zin in, hier bij Stadshaven Brouwerij?

“Dat ik straks met mijn collega’s op het terras kan zitten in de zon met een biertje. En dat we dan iedereen om ons heen zien genieten van deze plek en ons bier.”


Vorige week is de Stadshaven Brouwerij aan de Merwehaven in Rotterdam officieel gestart met brouwen. Met het brouwen van maar liefst twee miljoen liter bier per jaar nestelt de Stadshaven Brouwerij zich direct in de top 3 van grootste onafhankelijke craftbierbrouwerijen van Nederland. Zodra alles open kan voor publiek, belooft de brouwerij een hotspot van jewelste te worden. De brouwerij gaat dit voorjaar, als de coronamaatregelen het toelaten, open. De loods is vijfduizend vierkante meter groot en zal open zijn voor publiek. Je kunt hier een biertje drinken, hapje eten of rondleiding of proeverij volgen. Aan de kade, midden in het ruige havengebied, komt een groot terras.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden