<p>Rotterdam in 1649, vlak na de bloeiperiode in de Gouden Eeuw waarin de stad enorm was gegroeid. &#39;Je ziet goed hoe dichtbebouwd Rotterdam in die tijd was, met die kleine huisjes rug aan rug.&#39;</p>

Rotterdam in 1649, vlak na de bloeiperiode in de Gouden Eeuw waarin de stad enorm was gegroeid. 'Je ziet goed hoe dichtbebouwd Rotterdam in die tijd was, met die kleine huisjes rug aan rug.'

Zo ziet het Rotterdam uit 1694 eruit in de kleuren van nu

Rotterdam - Het jaar 1694, vlak na de Gouden Eeuw. Rotterdam was een welvarende stad geworden. Dichtbevolkt, met min of meer in de V-vorm die de stad nu nog heeft. Dát Rotterdam is nu opnieuw ingekleurd door Marcus Laman. Hij wil oude plattegronden van steden meer tot leven laten komen.

door Emile van de Velde

Ja, we mogen het gerust een lockdownhobby noemen wat Laman in de avonduren zit te doen. Hij werkt als architectuurhistoricus, dus hobby en werk vloeien in elkaar over. Maar hij ziet het wel echt als een hobby, dat maandenlang duizenden huisjes een mooie dakpannenrode kleur geven. Sinds een jaar kleurt hij historische plattegronden in. “Ik kom uit Leiden, en vond vorig jaar online een gratis beschikbare historische kaart van mijn woonplaats. Die hangt nu in nieuwe kleuren hier aan de muur. Ik ben inmiddels negen steden verder. Rotterdam is de laatste die ik heb gedaan. Ik ben er twee á drie maanden mee bezig geweest. In de avonduren. Mijn sociale leven is zoals bij iedereen toch naar het nulpunt gedaald.”

Lees verder onder de foto.

Marcus Laman.

Het gaat nu dus om een plattegrond van Rotterdam uit 1694 in nieuwe kleuren. Destijds maakten landmeter Joannes de Vou en graveur Romein de Hooghe een wandkaart van Rotterdam op zes bladen, samen 114 bij 125 centimeter groot. Er zijn slechts zeshonderd exemplaren van gedrukt, soms wordt een originele nog te koop aangeboden. Je betaalt er al snel 9000 euro voor.

Maar...

De kaart is dus ook digitaal beschikbaar. En toen Laman dát ontdekte, waren zijn lege lockdownavonden snel gevuld. “Ik wil de kleuren sprekender maken, zodat de stad van toen meer tot leven komt. Je ziet nu echt goed hoe dichtbebouwd Rotterdam in die tijd was, met die kleine huisjes rug aan rug, waar gezinnen met zeven, acht kinderen in leefden. Het zal krap zijn geweest. Ik kan me ook iets voorstellen bij de geur die er op straat moet hebben gehangen.”

Lees verder onder de foto.

Rotterdam in 1694.

Op de nieuw ingekleurde kaart zie je het oude Rotterdam en de haven, op het hoogtepunt tot dan toe. Vlak na de Gouden Eeuw, waar met het rampjaar in 1672 een einde aan was gekomen. In de oude middeleeuwse stad rond de Laurenskerk en de Rotte (van Zuid was nog lang geen sprake) zijn de kavels zeer dicht bebouwd. Op een eerdere kaart uit 1649 was er nog veel meer open ruimte te zien, Rotterdam was een halve eeuw later flink gegroeid. De stad bestond uit eilandjes en was uitgedijd richting de Maas, er was flink ingepolderd en bebouwd. Op het zuidelijkst gelegen eiland werd een kade ingericht met twee rijen bomen, later bekend als de Boompjes.

De rijkdom werd ook buiten de stadsmuren getoond. Rond Rotterdam werden, naast de bleekvelden en de moestuinen, honderden tuinen voor welgestelde Rotterdammers aangelegd. Op de kaart uit de zeventiende eeuw is goed te zien hoe lange, met bomen beplante, lanen naar die buitenverblijven liepen. Pas twee eeuwen later brak er een tweede Gouden Eeuw voor onze stad aan. Toen de industriële revolutie begon en de Nieuwe Waterweg aangelegd werd. Rotterdam groeide wéér als kool. Tot het bombardement van 1940 ons noopte de stad nóg een keer uit te vinden.

Het Rotterdam van 1694 bestaat al lang niet meer, maar leeft nog voort in de fraaie plattegrond. Die door Marcus Laman nieuw leven in is geblazen. “Het is de eerste stad die ik heb ingekleurd die niet meer bestaat.”

Je kunt de kaart voor 48,50 euro kopen op historischestadskaartenfullcolour.nl. We verloten ook een gratis exemplaar (50 bij 70 centimeter groot) onder de lezers van De Havenloods. Stuur even een mailtje naar redactie.hl@dpgmedia,nl als je met die verloting mee wilt doen!

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden