<p>Nathan was gek op dieren en haalde een halve dierentuin in huis, vertelt zijn tweelingbroer Maxim.&nbsp;</p><p>"Zelfs op zijn studentenkamer hield hij twee piranha's."</p>

Nathan was gek op dieren en haalde een halve dierentuin in huis, vertelt zijn tweelingbroer Maxim. 

"Zelfs op zijn studentenkamer hield hij twee piranha's."

De berg op voor plotseling overleden Nathan en zijn liefde voor dieren

Rotterdam - In november 2020 stierf de 19-jarige Nathan Starmans plotseling door een noodlottig ongeval. Ter nagedachtenis van de energieke, Rotterdamse student fietst een groep van zo’n zestig vrienden en familieleden deze zomer de Mont Ventoux op om geld in te zamelen voor Diergaarde Blijdorp.

door Cathelijne Beijn

“Nathan was een superenergieke, sociale jongen”, vertelt zijn tweelingbroer Maxim. “Hij zei voor de grap wel eens dat zijn sociale batterij nooit opraakte. Overal waar hij kwam maakte Nathan vrienden.”

Hoewel ze een tweeling zijn, lijken de jongens eigenlijk totaal niet op elkaar, vindt Maxim. “Naast een verschillend uiterlijk ben ik ook stukken minder outgoing en minder sportief dan mijn broer.” Maar ondanks de verschillen konden ze het altijd goed met elkaar vinden. De plotselinge dood van Nathan kwam dan ook als een harde klap. “Het was totaal onverwacht; zo’n gebeurtenis kun je amper bevatten. Het gaat best oké met mij nu. Maar als mijn emoties me te veel worden ga ik naar Nathans graf om mijn gevoelens los te laten. Dat lucht op.”

Ook Ties, één van Nathans beste vrienden, mist hem nog elke dag. Hun hechte vriendschap begon ooit op de basisschool. “Omdat we samen in de klas zaten en bij elkaar om de hoek woonden, zagen we elkaar veel. Ik kon met Nathan over alles praten, vooral tijdens onze dagelijkse loopjes met de hond. Nathan en ik raakten nooit uitgepraat. Dat mis ik misschien nog wel het meest.”

In de zomer van 2020 fietste Nathan voor de tweede keer de Mont Ventoux, samen met zijn vader. “Hij vond dat fietsen te gek”, vertelt Maxim. “Daarom gaan we in juli met een grote groep van zo’n zestig man richting Frankrijk om hetzelfde te doen, om daarmee geld op te halen voor Diergaarde Blijdorp. De plek waar Nathan als kind het liefst elke dag naartoe ging.”

Lees verder onder de foto.

Tweelingbroers Nathan (rechts) en Maxim in Diergaarde Blijdorp.

Van kleins af aan was Nathan gek van dieren en hield er altijd wel een paar thuis. “In de tuin was hij altijd op zoek naar spinnen en insecten en hier in huis leek het op een gegeven moment een halve dierentuin”, zegt Maxim. “We hielden luipaardgekko’s, een kameleon, twee hamsters, een konijn en zelfs piranha’s. Nathan verzorgde ze allemaal.” Ook Ties lacht er hartelijk om. “Die piranha’s had ie ook in zijn studentenkamer. Hij was er apetrots op.”

Lees verder onder de foto.

Nathan had vogels, reptielen, knaagdieren en vissen. “Hij had gewoon bioloog moeten worden”, zegt zijn beste vriend Ties.

De vrienden hebben al ruim 20.000 euro opgehaald met hun actie, maar daar kan altijd meer bij voor de noodlijdende diergaarde. “We starten nu met trainen en hopelijk kunnen we in juli de berg op fietsen. Voor Nathan, en zijn geliefde dieren.”

Blijdorp

Blijdorp kan jouw steun goed gebruiken. Want: “Rotterdam zonder dierentuin zou niet meer Nathans Rotterdam zijn”, zegt initiatiefnemer Anne Philipse van TeamNathan4Blijdorp. Het streefbedrag van de groep is 21.500 euro, dat staat gelijk aan de 21,5 kilometer die de fietsers in juli moeten klimmen op de Franse berg Mont Ventoux.

Wil jij ook geld doneren voor Diergaarde Blijdorp, in nagedachtenis van Nathan? Kijk dan op www.doneeractie.nl/teamnathan4blijdorp/-49864 en klik op de doneer button.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden