Peter en Marichelle wandelen tot hun café weer open kan


<p>Onderweg beleven Peter en Marichelle (in het groen) een hoop. &quot;We hebben al zoveel meegemaakt en zoveel mensen leren kennen. Nu willen we blijven lopen tot het caf&eacute; weer open kan.&quot;&nbsp;</p>

Onderweg beleven Peter en Marichelle (in het groen) een hoop. "We hebben al zoveel meegemaakt en zoveel mensen leren kennen. Nu willen we blijven lopen tot het café weer open kan." 

(Foto: )

Peter en Marichelle wandelen tot hun café weer open kan

Rotterdam - Het ging niet zo goed met Peter en Marichelle van Vliet, eigenaren van Café Aan Zet in Delfshaven. Hun café is inmiddels, net als alle horeca, 10 maanden dicht geweest door de lockdown. Mentaal hadden ze het zwaar. Om hun gedachten te verzetten, besloten ze naar familie in Assen te gaan lopen, ruim 200 kilometer verderop. Onderweg kwamen ze op het idee om daar geld mee op te halen voor Stichting Taai. Nu willen ze door blijven lopen door de rest van Nederland.

door Nynke Vermaat

Peter en Marichelle zijn eigenlijk helemaal geen wandelaars. Maar met de auto naar Assen wilden ze niet. “Nee, dan zijn we er in twee uur en dan zitten we wéér op de bank”, zegt Peter.

Toen ze op 5 februari uit Rotterdam vertrokken, waren ze best wel nerveus. “We wandelen nooit”, vertelt Peter. “Dus dan loop je je erf af in je nieuwe schoenen, en denk je ‘waar ben ik aan begonnen?’. Vijfentwintig kilometer lopen op nieuwe schoenen is echt lang.”

Maar nu ze twee weken later Assen bereikt hebben, willen ze eigenlijk nog niet naar huis. “We gaan voorlopig niet meer naar huis toe. Het is zo ontzettend gaaf om te doen”, zegt Peter. “We hebben al zoveel meegemaakt en zoveel mensen leren kennen. Nu willen we blijven lopen tot het café weer open kan.”

Jacuzzi en koeien melken

Onderweg maakt het stel een hoop mee. Iedereen lijkt hen te willen helpen of iets aanbieden. “Na de eerste dag waren we in Haastrecht. Het lopen ging wat moeilijk en het begon te regenen. In de buurt woont een neef van me, dus ik belde hem op voor een bakkie koffie”, vertelt Peter. “Hij vroeg ons gelijk mee te lunchen. Toen stelde hij ook nog voor dat we in de jacuzzi konden zitten tegen de spierpijn. Nou, daar zijn we die dag toen niet meer weggekomen”, lacht hij. “Als je thuis op de bank blijft zitten, maak je dat niet mee.”

“En in Montfoort mocht ik bij de bed and breakfast helpen koeien melken”, vertelt Peter. “Dat had ik nog nooit gedaan. Ze hadden me gewaarschuwd dat als de staart omhoog gaat, de koe gaat poepen. Dus mijn vrouw stond constant op de staarten te letten.”

Lopen voor Stichting Taai

Tijdens de wandeltocht van Rotterdam naar Assen, bedachten Peter en Marichelle dat ze met hun wandeltocht geld wilden gaan ophalen voor een goed doel. Dat doel werd Stichting Taai. “Een goede vriendin kwam daarmee. Zij heeft dochter van 20 met CF”, vertelt Peter. CF staat voor Cystic Fibrosis, een ziekte die in de volksmond taaislijmziekte wordt genoemd. De levensverwachting voor mensen met CF is rond de 40 jaar.

Peter en Marichelle willen minimaal 100.000 euro bij elkaar lopen. Sinds kort worden ze gesponsord met bovenkleding. “We worden een soort wandelende kermisattractie. We hebben gifgroene jassen gekregen en we krijgen nog vlaggen met QR-codes, zodat mensen gelijk kunnen doneren.”

Voor de gelegenheid staat ook Café Aan Zet in het teken van hun actie. Alle ramen zijn bedekt met foto’s van hun avonturen onderweg. Lees de blog die Peter en Marichelle bijhouden of doneer via: mywalkings.com

Grootse thuiskomst

Na Assen vervolgen ze hun reis naar Groningen en de Waddeneilanden. “En daarna via de andere kant van het IJsselmeer richting Zeeland, daar heb ik ook familie. Misschien kunnen we wel meeliften met een boot, want die Afsluitdijk is wel erg lang. En als het café dan nog niet open mag, gaan we naar Limburg en eventueel weer omhoog via het Pieterpad. Ik denk dat we nog wel een weekje of acht lopen.”

De thuiskomst ziet Peter groots voor zich. “De bedoeling is dat als we weer open mogen, wij aan komen lopen. Het laatste stuk kunnen mensen (hopelijk veel) met ons meelopen.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden