Zó kan de Rotterdamse horeca aan de slag (zodra dat ooit weer mag)


<p>Grotere terrassen kunnen ook in de toekomst weer. Net als in de zomer van 2020, hier in de Hoogstraat.</p>

Grotere terrassen kunnen ook in de toekomst weer. Net als in de zomer van 2020, hier in de Hoogstraat.

(Foto: Gemeente Rotterdam)

Zó kan de Rotterdamse horeca aan de slag (zodra dat ooit weer mag)

Rotterdam - Als straks, ooit, de maatregelen voor de horeca versoepeld kunnen worden, wil de gemeente daar even soepel mee omgaan als vorig jaar na de eerste lockdown. Dus met grotere terrassen, gratis vlonders en veel flexibiliteit als het gaat om regeltjes en vergunningen.

door Emile van de Velde

Dat blijkt uit de reactie van het college van burgemeester en wethouders op een voorstel van VVD, Leefbaar Rotterdam en D66. ‘Wat ons betreft kan en moet de gemeente nog veel meer doen als het gaat om het steunen van de Rotterdamse horeca in deze zware tijden’, schreven de drie partijen in een initiatiefvoorstel. Ze willen graag meer perspectief op lange termijn voor de Rotterdamse horecaondernemers. Café’s, restaurants en clubs zijn immers gigantisch zwaar getroffen sinds het begin van de coronacrisis.

Het gemeentebestuur kan wat betreft coronaversoepelingen net zo min vooruit kijken als wij allemaal. Komende week is er een nieuwe persconferentie van de regering, maar als er al sprake zal zijn van versoepelingen, staat horeca waarschijnlijk niet bovenaan de lijst. In maart wil de gemeente wel alvast komen met een concreet ondersteuningsplan voor de langere termijn.

Nu al is duidelijk dat allerlei maatregelen die we van vorige zomer gewend waren ook in de toekomst mogelijk zijn. Dus grotere terrassen om voor meer inkomsten (en anderhalve meter-ruimte) te zorgen, gratis vlonders om die terrassen te bouwen en eventueel ook weer (gedeeltelijke) afsluitingen van horecastraten. Er zijn ook plannen voor overkappingen zonder al te veel vergunningenproblemen. Én horecagelegenheden kunnen een tegemoetkoming (van 500 euro) krijgen voor verbouwingskosten als gevolg van coronamaatregelen.

Verder zijn veel zaken nog afhankelijk van de ontwikkeling van het virus. Duidelijk is wel dat de gemeente met grote belangstelling kijkt naar de experimenten die worden gedaan binnen de landelijke fieldlabs. Deze week is in Utrecht begonnen met het organiseren van evenementen om te kijken wat de (besmettings)gevolgen daarvan zijn. Ook de mogelijkheid om sneltesten in te zetten wordt met interesse gevolgd.

Tot ze ooit weer weer maaltijden kunnen serveren, kunnen koken of de tap voor ons openzetten, wordt er in het samenwerkingsverband Rijnmond Werkt Door (RWD) bemiddeld tussen horecaondernemers, hun personeel en (tijdelijke) nieuwe werkgevers. Verder stelt het college van burgemeester en wethouders voor dat de gemeenteraad gaat nadenken of de kosten voor drank- en horecavergunningen voor ondernemers omlaag kunnen.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden