Groen licht Parkhaven


Foto: Parkhaven010

Groen licht Parkhaven

Rotterdam - Een meerderheid van de gemeenteraad (26 van de 44 raadsleden) stemde donderdag 18 februari voor de bouwplannen bij Parkhaven, links en rechts van Euromast. Daarmee legt het bestuur tegenwerpingen van bewoners en een advies van de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed (RCE) naast zich neer. De partijen die voor de plannen stemden, hechten meer waarde aan het bouwen van nieuwe woningen.

‘Masterplan Parkhaven’, zoals het plan voor de gebiedsontwikkeling op de Parkhavenkade heet, belooft 630 woningen te bouwen in acht woontorens. Daarvan is 20 procent sociale huur, 30 procent woningen in het middensegment, 30 procent in het hogere segment en 20 procent in het topsegment. De torens worden verschillend in hoogte, tussen de 35 en 70 meter.  Toekomstige bewoners en bezoekers gaan parkeren in een ondergrondse parkeergarage, zodat auto’s er zoveel mogelijk uit het straatbeeld verdwijnen. 

Er komt een open ruimte rond de Euromast van ongeveer 105 meter. In eerdere plannen was er tussen de Euromast en de torens 70 meter ruimte aan beide kanten. Het groen naast de Euromast zal deels plaats moet maken voor de woningen. Het groen dat verdwijnt moet worden gecompenseerd. Volgens het College van Burgemeester en Wethouder gaat het Masterplan zorgvuldige om met de monumenten de Euromast, Het Park, de Maastunnel en het Parksluizencomplex. 

En nu?

De volgende stap is dat het bestemmingsplan voor de Parkhavenstrook moet worden aangepast. Momenteel is de bestemming voor het gebied ‘verkeer, groen en cultuur- en recreatievoorzieningen’. Bij die procedure kan bezwaar en beroep worden aangetekend. 

Voor het College uitspraak deed, vroegen tegenstanders van de bouwplannen het RCE om de hele Parkhavenstrook tot monument te benoemen. Of dit invloed heeft op de (planning van) de bouwplannen, is niet duidelijk.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden