<p>Paul O&#39;Sullivan zit met drie naamgenoten in een band. Ze zijn doorgebroken in Amerika, maar hebben elkaar nog nooit ontmoet!</p>

Paul O'Sullivan zit met drie naamgenoten in een band. Ze zijn doorgebroken in Amerika, maar hebben elkaar nog nooit ontmoet!

Iedereen in deze band heeft dezelfde naam!

Rotterdam - Paul O’Sullivan vormt een band met drie mannen die exact dezelfde naam hebben. The Paul O’Sullivan Band is op dit moment een hit in Amerika. “We zijn wekelijks in grote talkshows te gast.” Extra grappig: de heren hebben elkaar nog nooit in het echt ontmoet. Rotterdam-Paul is deze week onze Rotterdammer van de Week.

door Anne Klapmuts

Om verwarring te voorkomen, spreken de mannen elkaar aan bij hun woonplaats. De band bestaat uit Rotterdam-Paul, Baltimore-Paul, Philadelphia-Paul en Manchester-Paul.


Hoe is de Paul O’Sullivan Band ontstaan?

“Baltimore-Paul was nieuwsgierig naar zijn naamgenoten. Hij voegde allerlei andere Paul O’Sullivans toe op Facebook en zag al snel dat meerdere mannen ook muziek maken. Hij stuurde me een berichtje, maar ik was eerst nog een beetje argwanend. Ik moest mezelf overtuigen dat hier geen kwaad in zat. Uiteindelijk bleek het superleuk. O’Sullivan is een bekende Ierse achternaam, een beetje zoals Jansen in Nederland. De naam komt dus wel vaker voor, maar dat we allemaal muziek maken is wel bijzonder. Nu we bekender worden, krijgen we ook steeds berichtjes van mensen met bijna dezelfde naam. Vandaag nog van een Paula O’Sullivan; ze wil ook bij de band!”


Jullie zijn beroemd in Amerika, hoe voelt dat?

“Het is bizar! Sinds begin 2021 worden we een paar keer per week geïnterviewd. Afgelopen week waren we bij Chicago News in de ochtendshow en op ABC. We hebben de perfecte tijd gevonden, voor mij rond 7.00 uur, dan is het daar 12.00 uur. De interviews gaan natuurlijk vooral over onze naam en hoe we als band bij elkaar zijn gekomen. Het is een gimmick en dat snappen we. Maar nu willen we, naast dit leuke verhaal, onze muziek onder de aandacht brengen.”


Hoe maken jullie muziek op afstand?

“Eigenlijk hebben Baltimore Paul en ik vaak een idee. We hebben contact via social media en dan gaat het borrelen. Zo raakte ik laatst geïnspireerd door de film 1914. Ik ga dan zitten en schrijf teksten. Dan maak ik daar met de gitaar een songlijn bij en dat neem ik op. Daar gaat Baltimore-Paul weer mee verder. Zodra we samen weten hoe het eruit gaat zien, sturen we het naar Manchester-Paul voor de bas en naar Philadelphia-Paul voor de percussie.”
“Met het online werken waren we eigenlijk de huidige tijd voor. Wij werkten al zo voor de eerste lockdown in 2020. Het is gemakkelijk, want je kunt het precies op een moment doen dat het jou goed uitkomt, gewoon in je eigen huis. Maar toch mis ik het echte samenspelen wel. Gelukkig heb ik hier in Rotterdam twee vrienden waar ik al zo’n twintig jaar mee speel. Het lijkt me ook tof om een keer met de Paul O’Sullivan Band in een oefenruimte of studio te staan.”


Hoe ben je in Rotterdam terecht gekomen?

“Ik ben op mijn achttiende uit Ierland vertrokken en kwam toen eerst in Hellevoetsluis terecht. Na twee jaar begon ik het wel saai te vinden en ben ik naar Rotterdam vertrokken. Ik woonde met een groep vrienden in Kralingen en daar hebben we een geweldige tijd gehad. Met veel feestjes en het Kralingse Bos, wat mij betreft een icoon van de stad. Ik kom er graag met mijn hond. Later ben ik met mijn vrouw op het Noordereiland gaan wonen en dat vind ik ook een bijzondere plek, met uitzicht over de skyline. Rotterdam is geweldig. Ik ben hier niet geboren, maar mijn hart ligt hier wel.”


Welke plekken bezoek je graag als muziekliefhebber?

“Rotown is natuurlijk gewoon de plek in Rotterdam. Ik kan niet tellen hoeveel keer ik daar ben geweest. Ik ben een echte concertbezoeker, dus als het kan ga ik zo vaak mogelijk. Voor grotere concerten kom ik ook wel in de Maassilo. LantarenVenster is ook een fijne plek. Vroeger had je nog wel meer cafeetjes waar kleine optredens waren. Dat zie ik nu minder.”


Wat is je droom voor de Paul O’Sullivan Band?

“Ik hoop natuurlijk dat we elkaar na deze coronacrisis een keer kunnen zien en samen kunnen spelen. Ik droom ervan om een ‘vierstedentocht’ te maken. Dan touren we langs al onze woonplaatsen en geven we overal een optreden. In Rotterdam zou V11 wel een toffe plek zijn, toch?”

Horen hoe de Paul O’Sullivan Band klinkt? Kijk even bij ze op Facebook!

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden