<p>&nbsp;(Foto: Ilona Kamps)</p>

 (Foto: Ilona Kamps)

Ilse Evers maakt prachtige en oersterke tassen van afgedankte brandweerslangen

Rotterdam - Ontwerpster en decorbouwer Ilse Evers (39) kreeg van een buurman een paar afgedankte brandweerslangen en bedacht er oersterke tassen van te gaan maken. Inmiddels bestaat haar lijn Eversom uit ruim dertig bijzondere producten.

door Cathelijne Beijn

“In eerste instantie had ik geen flauw idee wat ik met die brandweerslangen aan moest”, vertelt Ilse in haar atelier aan de Keilewerf. “Mijn buurman deed onderhoud voor brandweerwagens en had een paar afgedankte exemplaren bij me afgeleverd. Ik maak decors en kostuums voor theatervoorstellingen en dacht: wie weet kan ik er wat mee.”

Ilse ontwikkelde een speciale riemsnijder voor het stugge materiaal en sneed de slangen eerst in repen. “Mijn eerste probeersel was een schoudertas. Toen dat lukte was het liefde op het eerste gezicht en ben ik verder gaan ontwikkelen. Tassen, armbanden, hoesjes en riemen: de mogelijkheden zijn eindeloos.”

Het ambacht tassen maken heeft Ilse zichzelf aangeleerd. “Ik had al een geschikte naaimachine voor stugge materialen. Verder heb ik alles afgekeken en vroeg ik tassenmaker Sacha Wendt om advies.” Een brandweerslang bestaat uit synthetisch rubber met daarbinnen een geweven matje van polyester. Daardoor heeft het andere kwaliteiten dan bijvoorbeeld leer. “Het ziet er ook een beetje uit als slangenleer, maar dan oersterk. Het kan niet scheuren of lubberen, dus het verliest zijn vorm niet. Het materiaal blijft soepel, dus een rugzak zit lekker comfortabel.”

Inmiddels heeft Ilse zo’n dertig verschillende producten ontwikkeld. “Mijn wens is nu om samen met een sociale werkplaats meubels te maken. Het materiaal is namelijk perfect voor buiten. Een brandslang is daarnaast ook een heroïsch product, dus zou ik het leuk vinden als mensen met een bijzonder verhaal ermee aan het werk gaan in de werkplaats. Bijvoorbeeld vluchtelingen, of mensen met een achterstand op de arbeidsmarkt.”

Ilse Evers maakt naast eigen producten ook tassen speciaal op maat. “Samen met de klant bepaal ik de afmetingen, de soort sluiting of het aantal vakken op de tas. Dat vind ik superleuk om te doen. Zo val je nooit in herhaling en is elke tas uniek.” De bedrijfsnaam Eversom komt van haar theaterachtergrond. “Ik maak theaterproducties waarin ik altijd vastgeroeste ideeën omdraai en het publiek anders laat kijken naar vaststaande ideeën. Daarom heeft elk product dat ik maak ‘om’ in de naam. Zoals ‘omarmen’ voor de armbanden en ‘omkopen’ voor de shoppers.”

In De Havenloods van komende week hebben we een leuke lezersactie met Ilse, morgen kun je die alvast op deze site vinden!

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden