Impressie van de bouwplannen.
Impressie van de bouwplannen. (Foto: )

Gaat status als Rijksmonument bouw naast Euromast voorkomen?

Rotterdam - De strijd om het wel of niet bouwen van woningen naast de Euromast is nog niet voorbij. Eind januari bleek het stadsbestuur voor woningbouw aan de Parkhaven, waarbij zo’n 630 woningen links en rechts van de Euromast worden gebouwd. Tegenstanders van de plannen proberen nu te zorgen dat de te bebouwen strook een Rijksmonument wordt, om bouw te voorkomen.

De toekomstige woningen zouden dicht op vier Rijksmonumenten komen: de Euromast, Maastunnel, Het Park en de Parksluizen. Daarom drong de gemeenteraad begin 2020 aan om advies in te winnen bij de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed (RCE). In januari dit jaar bracht de RCE dat advies uit. De Rijksdienst staat negatief tegenover grootschalige bouw op die plek en suggereert de ruimte te gebruiken voor groen en recreatie. 

Het advies van de RCE is echter niet bindend. Volgens Bewonersorganisatie Scheepvaartkwartier en Stichting Groen Parkhaven legt het College van B&W het advies dan ook naast zich neer. “Dat blijkt onder andere uit hun voorstel aan de gemeenteraad om door te gaan met de bouwplannen.”

Daarom hebben de bewonersorganisatie en stichting een verzoek ingediend bij de RCE om van de Parkhavenstrook ook een monument te maken. In een brief aan de College van B&W motiveren zij dit als volgt:
“1. De Parkhavenstrook is een essentieel en daarom beschermingswaardig element tussen de verschillende monumenten Euromast, Maastunnelcomplex, Parksluizen, Centraal Belasting Gebouw en Het Park. Het vormt een ‘monumentenbiotoop’ die noodzakelijk is voor het behoud van het aanzicht en de beleving van genoemde monumenten.
2. Ter bescherming van het aangrenzend beschermd stadsgezicht Scheepvaartkwartier.
3. Ter bescherming van het Chinees Dan Hua monument op deze groenstrook.”

In een andere brief wordt het College gevraagd te wachten met een besluit over het ‘Masterplan Parkhaven’ (zoals de bouwplannen worden genoemd), tot de RCE duidelijkheid heeft gegeven.

De lokale politiek is nog verdeeld over het wel of niet bouwen. Een uitspraak van de gemeenteraad over het Masterplan voor de Parkhaven staat op de planning voor 18 februari.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden