<p>D&aacute;t willen de Russen ook wel, een eigen Markthal! (Foto: Iris van den Broek/ Make it Happen)</p>

Dát willen de Russen ook wel, een eigen Markthal! (Foto: Iris van den Broek/ Make it Happen)

(Foto: )

De Russen zijn zo dol op onze Markthal dat ze er zelf ook wel eentje willen, of twéé...

Rotterdam - ‘Zo, dát willen wij ook wel’, dachten de Russen toen ze voor het eerst onze Markthal zagen. En toen ze er wat meer over hoorden, wilden ze ‘m nóg liever. Op twee toeristische plekken vlak buiten Moskou moeten nu overdekte markthallen komen, met die van Rotterdam als grote voorbeeld.

door Emile van de Velde

De samenwerking tussen een groep Russische ontwikkelaars en het Rotterdamse Mothership is afgelopen weken geïntensiveerd. Dát Mothership de Russen zou helpen met een eigen markthal was al langer duidelijk, maar heen en weer vliegen kwam er vorig jaar niet van. Door diverse lockdowns en vliegverboden over en weer. Omdat de Russen er toch haast achter willen zetten, zijn de overleggen nu online in een stroomversnelling geraakt. Zodra de wereld weer een beetje opengaat, vliegt er een Rotterdamse delegatie naar Moskou.

Dat gebeurde in 2019 ook al, alleen toen was Sint Petersburg de bestemming. Mothership-boegbeeld Jeroen Everaert gaf daar een lezing over de ontwikkeling van de Markthal in onze stad en met name ook wat zo’n icoon kan betekenen voor de omgeving. Sinds de Markthal er staat, is de Binnenrotte drukker geworden, de Hoogstraat populairder en zitten de terrassen in de Oude Haven weer vol (we hebben het hier uiteraard over de periode vóór de coronacrisis).

‘Dat willen wij ook’, was de reactie. En aan het einde van 2019 bezocht een Russische topdelegatie met verschillende ministers erbij onze stad. Ze gingen op het stadhuis langs, bij Rotterdam Partners en lieten zich rondleiden door de medewerkers van Mothership zelf.

Mothership profileert zich in Rotterdam als een organisatie die stadsontwikkeling koppelt aan kunst. Meest recente voorbeelden zijn de droneshow op Bevrijdingsdag vorig jaar, de alternatieve online-viering van oud en nieuw en Rotterdam Verlicht, afgelopen week nog volledig in het teken van Valentijnsdag. En de Markthal dus. Een hal zoals je in Spanje wel vaker ziet, maar dan in een modern jasje; een combinatie van markt en kunst, die als icoon van de stad kan fungeren.

Over een paar jaar willen de Russen twee van dit soort hallen. In Essentuki en Stravopol, toeristische gebieden buiten Moskou waar stadsbewoners heenvluchten om te recreëren. De bedoeling is dat Mothership er met architecten, ontwerpers en kunstenaars aan de slag gaat om het Rotterdamse idee ook daar van de grond te krijgen. “What you do with Mothership, we want too. And we call it Fathership”, klonk het op de Binnenrotte in Engels met vet Russisch accent.

door Emile van de Velde

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden