<p>Transformatorhuisje uit 1920, Bergpolderplein 18 (Hillegersberg-Schiebroek).</p>

Transformatorhuisje uit 1920, Bergpolderplein 18 (Hillegersberg-Schiebroek).

(Foto: )

Na vijftien jaar niks, krijgt Rotterdam er 36 nieuwe monumenten bij

Rotterdam - Sinds 2005 heeft de gemeente weinig gedaan aan het uitbreiden van de lijst met gemeentelijke monumenten. Het beschermen van Rotterdams erfgoed kwam weer in de aandacht toen sloop dreigde van de flatgebouwen aan de Oost-Sidelinge in Overschie. Dit jaar zijn er 36 panden aangewezen die monument worden. 

Fabrieken, winkels, woonhuizen, herenhuizen en scholen hebben onder andere de status van monument gekregen. De gebouwen laten een verschil in stijlen zien en zijn kenmerkend voor de opkomst van de stad Rotterdam. Op de lijst van nieuwe monumenten staan onder andere het Gemaal Parksluizen in Delfshaven, het voormalige raadhuis in Schiebroek en de Chefaro-fabriek in het havengebied. De volledige lijst is hier te vinden.

Wat is dat, een gemeentelijk monument?

Aan een pand dat als monument aangewezen wordt, mag nooit meer iets gewijzigd worden. Bij een wijziging of verbouwing moet de eigenaar zorgen dat de monumentale waarden behouden blijven. Naast gemeentelijke monumenten heeft Rotterdam ook Rijksmonumenten (zo’n 600 stuks), UNESCO Werelderfgoed (de Van Nellefabriek), beeldbepalende panden (belangrijk voor de geschiedenis van de buurt of wijk) en beschermd stadsgezicht (gebied, straat of groen van historische waarde). Je kunt alle monumenten vinden op deze kaart van de gemeente.

 Hier een aantal van de nieuwe monumenten:


Winkel met bovenwoning uit 1886, Aelbrechtskolk 55 (Delfshaven).


Voormalig pastoriehuis uit 1900, Charloisse Kerksingel 34-36 (Charlois).


Elektriciteitsfabriek uit 1929, Galileistraat 15 (Merwe- en Vierhavensgebied) 

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden