<p>De muzikale partners Izak Boom en Peter Blanker maakten een nieuwe cd, na uitgebreide gesprekken over wat Blanker (allang gepensioneerd) eigenlijk nog wilde zeggen. (Foto: Vicky van den Berge)</p>

De muzikale partners Izak Boom en Peter Blanker maakten een nieuwe cd, na uitgebreide gesprekken over wat Blanker (allang gepensioneerd) eigenlijk nog wilde zeggen. (Foto: Vicky van den Berge)

Met liedjes!

Peter Blanker over zijn nieuwe plaat, rellen en virussen en de schunnige variant op zijn grootste hit...

Rotterdam -  Peter Blanker heeft een nieuwe plaat! En dus belden we ‘m, voor een heerlijk typisch Peter Blanker-interview. Uiteraard hadden we het ook over die eeuwige hit waar iedereen hem van kent, ‘t is moeilijk bescheiden te blijven’. Maar speciaal voor De Havenloods zocht liefhebber Fedde Pieterse er ook wat andere tijdloze liedjes van de Rotterdamse zanger bij.

Doe je ogen dicht en denk aan Peter Blanker. Zie ‘m zitten. In Gorinchem, in zijn eigen hofje, aan zijn eigen pleintje, met Vicky en zijn hond Sem, dochter Letitia als buurvrouw, met een mooie vijver en een eigen café. Ver weg van alle corona-ellende in de wereld. Terwijl hij exemplaren van zijn nieuwe cd naar zijn fans stuurt.

door Emile van de Velde

Het moet een prachtig, idyllisch leven zijn, dat van Peter Blanker. Een mens zou er onbescheiden van worden. Zeker een zanger die iedereen kent van zijn nummer 1-hit ‘t Is moeilijk bescheiden te blijven.’


Hij zingt de klassieker uit 1981 tegenwoordig in allerlei andere varianten. ‘is moeilijk om ijs te bereiden, wanneer je niet weet hoe dat moet’ bijvoorbeeld. Of: ‘t is moeilijk een stijve te krijgen, wanneer je zo oud bent als ik’. “Als ik dat zing, zie ik alle dames grinniken, en alle oudere heren wat beschroomd naar de grond kijken”, vertelt de 81-jarige zanger. Blanker benadrukt overigens, zelf ook grinnikend, dat teksten niet altijd autobiografisch zijn: “Als ik zing ‘moeilijk’ wil dat niet zeggen dat het niet kán.”


We spreken Blanker na een avond van rellen en plunderingen. De aanleiding is zijn terugkeer uit een gepensioneerd bestaan, met de cd ‘Van nu af aan’. “Toen ik er vorig jaar aan begon, schreef ik de zin ‘Als de nood het hoogst is, zijn de rellen nabij.’ Dat is nu wel heel actueel hè.”

Blanker besloot zijn muzikantenbestaan weer op te pakken na uitgebreide gesprekken met zijn muzikale partner Izak Boom. “De vraag was: ‘wat wil ik nog zeggen?’ Naar aanleiding daarvan heb ik een soort manifest geschreven als basis voor de cd. Over de zoektocht naar evenwicht, tussen mens en natuur bijvoorbeeld. Wat zou er van de aarde worden als de mensheid zichzelf uit zou roeien? Door een virus bijvoorbeeld. En kijk nu eens!”


Blanker houdt zich ver van risico’s op coronabesmetting. Hij leeft in zijn eigen ‘dorpje’, dat hij slechts verlaat voor een avondwandeling met Sem, de schaapsherdershond die niet zo goed was in orde houden onder de schapen.


Hij streek in Gorinchem neer na 17 jaar op een ‘rots’ geleefd te hebben, op de Shetland Islands. “Ik moet er niet te veel over praten, dan krijg ik heimwee”, vertelt de man die opgroeide in Delfshaven. “Ik had altijd al de drang om de Rotterdamse drukte te ontvluchten. Drie jaar geleden besloten we weer terug te komen. Mijn dochters bléven maar vragen of we van plan waren om daar op die rots te sterven. Freya woont in Rotterdam, dus ik kom er nog wel. Dan wordt ik gehaald en gebracht met de auto. Als een echte pater familias. Wie had dat ooit kunnen denken!”


Het is natuurlijk een beetje lullig om Peter Blanker te blijven omschrijven als die zanger van de hit ‘t Is moeilijk bescheiden te blijven.’ Want de ‘stokoude pik’ heeft véél meer op zijn oeuvre staan. Van Kinderen voor Kinderen tot allerlei andere tv-series. En van muzikale shows in Bibliotheek Rotterdam tot jarenlang lesgeven bij de SKVR. Blanker is door de gemeente Rotterdam onderscheiden met de Erasmusspeld én de Wolfert van Borselenpenning. Op de Shetlandeilanden wijdde hij zich aan het schrijven een boek over een Nederlands VOC-schip dat daar tegen de rotsen te pletter sloeg.


De cd ‘Van nu af aan’ is te koop op peterblanker.nl. Zie ook izakboom.nl. Op 16 mei wil Blanker de cd alsnog presenteren in Theater Walhalla. 

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden