‘Zonder meditatie was ik gillend gek geworden tijdens de avondklok’


<p>Online zenles</p>

Online zenles

(Foto: Hanneke Dijkman)

‘Zonder meditatie was ik gillend gek geworden tijdens de avondklok’

Rotterdam - Dit bericht is ingestuurd via ‘Schrijf mee’ op dehavenloods.nl. Iedere Rotterdammer kan op onze website zelf een bericht met foto plaatsen!

Leek het met de komst van het vaccin eindelijk alsof de coronacrisis haar laatste fase in zou gaan, is er nu plotseling een avondklok ingesteld die alles weer op losse schroeven zet. Na boeken lezen, netflixen, een hond, begint verveling en corona-stress nu echt toe te slaan… Het stil zitten zijn we zat. Alhoewel: zou stil zitten in meditatie misschien juist helpen?

In deze claustrofobische tijden is beginnen met meditatie misschien wel heilzamer dan ooit. Hoe goed meditatie kan helpen bij het omgaan met de pandemie, blijkt wel uit de beoordeling van cursisten bij Zen.nl Rotterdam-Zuid. De cursus als geheel krijgt van deelnemers een 8,4, de manier waarop de goed opgeleide zenleraren omgaan met Covid een 9,4.

De online lessen voegen een nieuwe dimensie toe aan meditatie, ervaart cursist Patrick Walinga. “Omdat je ziet dat de andere cursisten ook thuis zitten te mediteren, voel je toch een soort extra verbondenheid.” Meditatie leert hem vooral omgaan met het opgesloten gevoel. “Zonder meditatie was ik waarschijnlijk gillend gek geworden! Het helpt me vooral om niet op de automatische piloot te reageren, waardoor ik niet meer zo snel boos word op de omgeving of op mezelf.”

In een wereld waarin we op onszelf zijn aangewezen, helpt meditatie om het geluk in onszelf te ontdekken. De missie van Zen.nl? Zoveel mogelijk mensen faciliteren in duurzaam geluk, aldus Hanneke Dijkman, zenleraar en oprichter van Zen.nl Rotterdam-Zuid. Dijkman: “In de praktijk merk je dat in eerste instantie doordat je bijvoorbeeld beter slaapt, of minder in je hoofd zit.” Ook helpt meditatie bij het verminderen van stress, wat in dit thuiswerktijdperk goed van pas kan komen.

Dat het online zo goed werkt, is een aangename verrassing voor Dijkman. De deur niet uit hoeven om door de kou over gladde paden te fietsen, maakt het voor cursisten soms ook weer makkelijker om mee te doen. Een keer proberen kan gratis, zelfs na 9 uur ’s avonds, want ook de proeflessen zijn online. Zoals bijvoorbeeld donderdag 28 januari om 21 uur, dinsdag 2 februari om 21 uur en woensdag 3 februari om 21 uur. Aanmelden via Zen.nl/rotterdamzuid.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden