Lisa tekent waar ze trek in heeft en steunt daarmee de horeca!


<p>Lisa Blaauwbroek ruilde al vijftig kunstwerken voor eten: wie een tekening wil hebben, moet een maaltijd voor haar bestellen bij een horecazaak. Zo wil ze wat extra horecaomzet genereren.</p>

Lisa Blaauwbroek ruilde al vijftig kunstwerken voor eten: wie een tekening wil hebben, moet een maaltijd voor haar bestellen bij een horecazaak. Zo wil ze wat extra horecaomzet genereren.

Lisa tekent waar ze trek in heeft en steunt daarmee de horeca!

Rotterdam - Lisa Blaauwbroek maakt vrolijk gekleurde tekeningen van eten waar ze op dat moment trek in heeft. Wie het eten van het kunstwerk bij haar laat bezorgen, krijgt de tekening. “Ik vind het echt nodig dat de horeca gesteund wordt. Daarom teken ik bijna elke dag een gerecht sinds midden oktober de tweede lockdown inging.”

door Nynke Vermaat

Octopus, kreeft, kaviaar of escargots (gekookte slakken), niks is te gek en het blijkt allemaal bezorgd te worden. “Ik teken gewoon waar ik trek in heb. Nu ben ik bijvoorbeeld bezig met een gevulde pompoen. Maar de laatste tijd kijk ik wel een beetje of wat ik teken te verkrijgen is. Ik heb het idee dat er iets minder keuze is dan eerst, bijvoorbeeld doordat restaurants hun bezorgkaart beperkter houden. Maar er is nog heel veel mogelijk”, vertelt Lisa.

“Laatst tekende ik bijvoorbeeld shakshuka. Ik wist dat dat normaal gesproken in Rotterdam wel te verkrijgen is, maar nu dus niet. Met degene die de tekening wilde, heb ik afgesproken het voor mij te bestellen toen ik een keer in Amsterdam moest zijn. Daar kon het wel.”

Feed me

Lisa heeft haar project ‘Feed me’ genoemd. Voor de ruilacties is ze afhankelijk van haar netwerk. Ze zet de tekeningen in haar Stories op Instagram (@lisabluepants). Daar kunnen mensen reageren die een kunstwerk willen ruilen tegen een maaltijd. De ‘kopers’ kiezen zelf waar ze het eten bestellen. “Ik vind het een leuke verrassing als iemand anders voor mij bestelt. Ik ben altijd heel benieuwd als ik voel dat het tasje zwaar is.”

Tekst gaat verder onder de foto.

De maaltijd die Lisa toegestuurd kreeg in ruil voor haar kunstwerkje van een octopus.

Al zo’n vijftig tekeningen zijn geruild voor een gerecht. “Het lekkerste was denk ik wel de ijstaart die ik kreeg. Ik had een bananensplit getekend, maar ik kreeg een grote ijstaart. Ik mocht zelf de smaken kiezen.”

Maar er zijn ook tekeningen die niet populair zijn. “Mijn tekening van kimchi bijvoorbeeld heeft nog geen afnemer. Terwijl dat juist een tekening is waar veel tijd in zit. Sommige tekeningen zijn in twee uurtjes klaar, zoals die van de schnitzel met friet, terwijl andere acht uur nodig hebben.”

En hoe zit het met de kilo’s? “Voor dit project was ik hard bezig met afvallen. Ik was al tien kilo kwijt. Alleen sindsdien heb ik niet meer op de weegschaal gestaan”, lacht Lisa.

‘Feed me’ zou een tijdelijk project zijn tot het einde van de lockdown. Maar die duurt alsmaar langer, dus blijft Lisa ook doorgaan. “Eén maaltijd in ruil voor kunst is wel heel erg goedkoop, maar goed de actie is nou eenmaal bedoeld voor de horeca.”

De kunstwerkjes zijn voorlopig nog in handen van Lisa. Ze wil ze eerst exposeren voordat ze naar hun ‘kopers’ gaan.

Tekst gaat verder onder de foto.

De stapel prints van baklava en voor de Voedselbankactie (worden nog bijgesneden).

Ook anderen voeden

Lisa is ook twee andere acties gestart met tekeningen van eten:

Baklava
In samenwerking met Printroom loopt een actie met printjes van baklava. Als je iets lekker voor jezelf afhaalt in de buurt van Printroom’s Temporary Take-away Shop, bijvoorbeeld kapsalon of drankjes bij de bars aan de Nieuwe Binnenweg, kun je in ruil voor je bonnetje een gratis risoprint van baklava afhalen bij Printroom (Van Speykstraat 190).

Voedselbank
“Iets soortgelijks gaan we ook doen voor de Voedselbank”, vertelt Lisa. “Toen ook winkels moesten sluiten, bedacht ik me: ‘Waarom zou ik alleen restaurants steunen? Veel meer mensen komen nu in nood.’ Toen ben ik een grote stapel groente en fruit gaan tekenen. Daarvan ga ik een oplage prints maken en het geld van de verkoop (ook bij Printroom) gaat als donatie naar de Voedselbank. Dus van die 30 euro worden andere mensen gevoed.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden