‘Een echte Rotterdammert sloopt z’n eigen stad niet’


<p>De klap is hard aagekomen.</p>

De klap is hard aagekomen.

(Foto: )

‘Een echte Rotterdammert sloopt z’n eigen stad niet’

Rotterdam - Maandagochtend zeiden Rotterdammers nog trots tegen elkaar dat iedereen zich zo prima had gedragen tijdens het eerste weekend van de avondklok. Rellen? Dat was meer iets voor provincieplaatsen en dorpen elders in het land. Daar doen wij niet aan mee. Want: ‘Een echte Rotterdammert sloopt z’n eigen stad niet.’ Toch?

door Emile van de Velde

Maandagavond wisten we helaas wel beter. Honderden jongeren trokken slopend en plunderend over Beijerlandselaan en Groene Hilledijk. De Dirk, de Zeeman, de KFC, juweliers en andere zaken van kleine ondernemers... het maakte allemaal blijkbaar niet uit. ‘Alles moet kapot’, klonk het op de Boulevard-Zuid uit de mond van mensen die blijkbaar niet van hun stad houden.

Tekst gaat verder onder de foto.

Met open mond keken al die andere honderdduizenden Rotterdammers, die zich thuis aan de avondklok hielden, toe. Verbijsterd dat een klein groepje hun stad aan diggelen sloeg. Op social media klonk het eensgezind: ‘Blijf met je poten van mijn stad af!’ en ‘Een echte Rotterdammert sloopt z’n eigen stad niet.’

Ook burgemeester Ahmed Aboutaleb reageerde geëmotioneerd: ‘Het is buitengewoon verdrietig en verschrikkelijk wat er gebeurt. Mensen zijn dus zó bereid om hun eigen leefomgeving kapot te maken.’

Vandaag zal de schade blijken. Komen omwonenden helpen met de straat aanvegen, worden de winkelruiten hersteld, en wordt de politie een hart onder de riem gestoken. 

De klap is hard aangekomen. Juist in de langste winkelstraat van Nederland waar ondernemers het al zo moeilijk hebben, waar ze zó hun best doen wat van de toekomst te maken. Vandaag (dinsdag 26 januari) is vanaf 09.00 uur het kantoor van stadsmarinier Sana el Fizazi aan de Riederlaan 79 open voor bewoners en ondernemers met vragen en verhalen.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden