Plannen voor herbouwen van sociale huurwoningen in Kralingen-West


Foto: Woonstad

Plannen voor herbouwen van sociale huurwoningen in Kralingen-West

Rotterdam - Woonstad wil 114 sociale huurwoningen aan de Van de Leckestraat, Marinus van der Stoepstraat en de Gerdesiaweg slopen en opnieuw bouwen. Voordat het zover is, gaat Woonstad met de bewoners in overleg. Maar dat de woningen op zijn, is voor de woningcorporatie zeker.

Vorige week (op 22 januari) gingen medewerkers van Woonstad Rotterdam in Kralingen-West langs de deuren, om met bewoners te praten over de toekomstplannen voor hun woningen. “Iedereen is het er over eens dat de gebouwen zo slecht zijn dat er iets moet gebeuren. Woonstad heeft alle mogelijkheden onderzocht en sloop en nieuwbouw lijkt het meest haalbare en meest wenselijke scenario”, schrijft Woonstad op de site.

Voor de 114 woningen worden er 180 teruggebouwd. Daarvan is 130 sociale huurwoning (waarvan 48 toegankelijk zijn voor senioren) en 50 vrije sector. Volgens Woonstad kunnen de huidige bewoners verhuizen naar een andere woning in de wijk. Daarnaast krijgen ze voorrang als de nieuwbouw in de verhuur gaat. In de bewonersgesprekken kunnen huidige bewoners hun ideeën en wensen delen. 

Volgens onderzoek van Woonstad is renovatie niet haalbaar. De gebouwen zijn dermate versleten, dat sloop de enige optie lijkt. De gevel is erg beschadigd en het dak lekt. Ook bij renovatie zouden bewoners moeten verhuizen. “Deze woningen zijn gewoon aan het einde van hun levensduur,” zegt Mohamed el Achkar, lid van de raad van bestuur van Woonstad. “Bovendien willen we een deel van de woningen geschikt maken voor senioren. Als we kiezen voor renovatie van de huidige woningen leidt dat tot onacceptabel hoge kosten, terwijl het resultaat een stuk slechter is dan bij sloop en nieuwbouw.” 

Toch is er onder de bewoners grote onrust. ‘De Kralingers willen niet weg, maar vrezen een tweede Tweebosbuurt te worden’, schrijft het AD.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden