Het is definitief, de avondklok komt er, vanaf 21.00 uur


Met je hondje op straat, in je eentje, dat kan nog wel als de avondklok gaat gelden.
Met je hondje op straat, in je eentje, dat kan nog wel als de avondklok gaat gelden. (Foto: Caro Linares)

Het is definitief, de avondklok komt er, vanaf 21.00 uur

Rotterdam - De geplande avondklok waar al de hele week over wordt gepraat, komt er definitief. In de Tweede Kamer blijkt een meerderheid voor de maatregel te zijn. De avondklok gaat vanaf 21.00 uur gelden.

Het Outbreak Management Team (OMT) liet gisteren weten dat de avondklok een afname van de besmettingen van 8 tot 13 procent kan realiseren. De voorgenomen avondklok zou op zaterdag al ingaan en liep van 20.30 uur tot 04.30 uur, maar dat wordt dus na een politiek steekspel iets later: 21.00 uur.

De meeste mensen moeten thuiswerken. Maar wie dat niet kan en daarom toch tijdens de avondklok buiten is, moet hiervoor een werkgeversverklaring bij zich hebben. Hierin staat onder andere waar je werkt en in welke functie. Deze moet ondertekend zijn door de werkgever. Ook moet je de eigen verklaring kunnen laten zien.  

Bedrijven waar echt te weinig thuisgewerkt wordt, kunnen voortaan waarschijnlijk strenger worden aangepakt. Het kabinet gaat kijken naar de bevoegdheden om eventueel een bedrijf te sluiten dat weigert de signalen van de inspectie SZW op te volgen. 

Wie verder genoodzaakt is om buiten te komen tijdens de avondklok, moet een eigen verklaring bij zich dragen. Hierin geef je dus zelf aan waarom je buiten moet zijn.

Een andere nieuwe maatregel ging gisteren al in. Je mag voortaan slechts één bezoeker per dag thuis ontvangen.

Lees hier wat er wel en niet kan tijdens de avondklok.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden