Dit is de nieuwe sound van Rotterdam!


<p>Het Gezelschap is &eacute;&eacute;n van de tien aanstormde bands van 10X010 POPIN (foto&#39;s: Niek Hage)</p>

Het Gezelschap is één van de tien aanstormde bands van 10X010 POPIN (foto's: Niek Hage)

(Foto: Niek Hage)

Dit is de nieuwe sound van Rotterdam!

Rotterdam - Voor muzikanten was het afgelopen festivalseizoen natuurlijk om te janken. Maar een pandemie of niet: de Rotterdamse muziekscène heeft niet stil gezeten en maakt zich op voor een zomer vol live muziek.

door Cathelijne Beijn

Normaal gesproken crosst het wagentje van De Nieuwe Lichting - hét platform voor de Rotterdamse scène - in de zomermaanden door de stad met steeds een andere aanstormende, Rotterdamse artiest. Op locatie worden snel de spullen uitgepakt om totaal onverwacht een pop-up show te geven. En dan hup, weer door naar de volgende plek. Door corona moest het wagentje voor het eerst sinds 2013 in de garage blijven staan. Dus bedacht De Nieuwe Lichting samen met muziekplatform The Daily Indie een nieuw format: 10X010 POPIN, waarmee ze de tien tofste aanstormende artiesten uit de Maasstad presenteren.

Online sessies

Fingers crossed, maar we gaan er van uit dat 2021 hét jaar wordt waarin we gewoon weer uit ons dak kunnen gaan bij een live concert. Om het publiek vast warm te maken voor wat er komen gaat, namen de bands van 10X010 POPIN vast een sessie op in Het Schiekadeblok, dé culturele hotspot in hartje Rotterdam. The Daily Indie nam met elke artiest een interview af en plaatste het op haar website. “De sessies werden super goed bekeken”, vertelt Immanuel Spoor, directeur van De Nieuwe Lichting. “We laten zien wat we in Rotterdam in huis hebben. En dat is heel wat.”

Eurosonic Noorderslag

Dat vonden ze ook op Eurosonic Noorderslag: het Groningse festival waar elk jaar nieuwe bands worden gepresenteerd. De bandjes uit 010 bleven niet onopgemerkt, bleek uit enthousiaste reacties van muziekprofessionals die ze uit checkten. Tussen de Eurosonic-optredens door nam Jordy Dijkshoorn op het alternatieve Pinguin Radio de luisteraars mee langs tien iconische Rotterdamse plekken waar de bands normaal gesproken zouden spelen. “Niemand kan straks om onze nieuwe lichting heen”, zegt Immanuel. “De stad zit gewoon bomvol talent dat van zich laat horen.”

Ook Ricardo Jupijn, hoofdredacteur van The Daily Indie is enthousiast over het nieuwe geluid van Rotterdam. “Neem een band als Dragonfruit: hun alternatieve r&b vol soundscapes en samples kom je nog niet veel tegen. Tot ze weer live kunnen spelen bieden wij dit soort bands een online podium, zodat het publiek toch kennis maakt met vernieuwende muziek.” Dus: laat de zomer maar komen!

Wie zijn die bandjes dan?

De sessies van alle Rotterdamse bands van 10X010 POPIN vind je op de website www.stichtingdenieuwelichting.nl. Daar kun je luisteren naar de vrolijke synth-pop liedjes van KUZKO, de elektronische sound van stemkunstenaar en beatboxer Maask, het op de Londense jazz- en elektroscene geïnspireerde Brintex Collective, naar de poëtische en absurde Nederpop van LE MOTAT, de hiphop- en clubsound van Beau Zwart, de soundscapes van Dragonfruit, inspirerende afrobeat van Kay Slice, melancholische ‘techno meets breakbeat’ van Alberta Balsam en de indie ambient punk van Socks;SportSocks. De bijbehorende interviews met de muzikanten vind je op www.thedailyindie.nl.

De Nieuwe Lichting organiseert trouwens nog veel meer toffe muziekevenementen waar we naar uit kunnen kijken. Zoals het Eendracht Festival, elektronisch muziekfestival Downtown en jamsessie aan de voet van Kabouter Buttplug.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden