Héél voorzichtige verhuizing van een eeuwenoud schilderij


<p>&#39;De maasmond bij Den Briel&#39; (1633) van Adam Willarts kwam deze week aan bij het Maritiem Museum. </p>

'De maasmond bij Den Briel' (1633) van Adam Willarts kwam deze week aan bij het Maritiem Museum.

(Foto: Boijmans Van Beuningen)

Héél voorzichtige verhuizing van een eeuwenoud schilderij

Rotterdam - Het ruim acht vierkante meter grote olieverf schilderij ‘De maasmond bij Den Briel’ (1633) van Adam Willarts kwam deze week vanuit een kunstopslag van Museum Boijmans Van Beuningen aan bij het Maritiem Museum.

Het vijf eeuwen oude kunstwerk is ruim zes meters omhoog getakeld en is vanaf het moment dat het museum weer open mag, te zien in de Boijmans bij de Buren-tentoonstelling: Maritieme Meesterwerken.

Tekst gaat verder onder de foto.

Zes meter omhoog.

In de nieuwe tentoonstelling Maritieme Meesterwerken, die (hopelijk) op 12 februari opent in het Maritiem Museum Rotterdam, wordt aan de hand van ongeveer zeventig werken het verhaal verteld van de scheepvaart en havens en de mensen die daarin leven in zes eeuwen kunst.

De collectie van Museum Boijmans Van Beuningen en die van het Maritiem Museum Rotterdam versmelten en tonen nieuwe dwarsverbanden. Oude werken van Jeroen Bosch, Ludolf Bakhuizen, Hendrik Avercamp, Jozef Israëls, Claude Monet en Paul Signac ontmoeten moderne werken van Guido van de Werve, Sasja Hagens en Dolf Henkes. Een deel van de tentoonstelling bestaat uit een collectie prenten en een groot aantal penschilderijen van Willem van de Velde de Oude.

“De combinatie van de twee collecties maakt deze tentoonstelling uniek”, zegt directeur Bert Boer van het Maritiem Museum Rotterdam. “Zes eeuwen maritieme kunst komen samen op exact de plek waar de Rotterdamse haven in de 17e eeuw begon, de Leuvehaven.” Een werk dat dit bijzonder mooi illustreert, is De haven van Rotterdam van Paul Signac uit de collectie van Boijmans. Dat schilderij maakte hij ruim een eeuw geleden op steenworp afstand van de Leuvehaven en het Maritiem Museum, waar het vanaf februari te zien is.

Sjarel Ex, directeur van Museum Boijmans Van Beuningen: “De combinatie Maritiem en Boijmans is bijzonder want beide musea verzamelen vanuit een ander standpunt. Boijmans koopt zeestukken altijd gebaseerd op de artistieke kwaliteit, het Maritiem verzamelt op basis van thema’s en vanuit historisch oogpunt. De combinatie van beide levert een verbluffend mooie, unieke expositie op.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden