Blij met uitlaten hond tijdens avondklok, maar grote zorgen over ‘leenhonden’


<p>&#39;Je plas ophouden, dat vindt niemand een pretje.&#39;&nbsp;</p>

'Je plas ophouden, dat vindt niemand een pretje.' 

(Foto: Dag van het Schaap)

Blij met uitlaten hond tijdens avondklok, maar grote zorgen over ‘leenhonden’

Rotterdam - De Koninklijke Hondenbescherming is blij met de uitzondering die gaat gelden voor het uitlaten van honden tijdens een eventuele avondklok. Maar er zijn óók grote zorgen over geruchten van honden die ‘te leen’ of ‘te huur’ zijn. 

‘We zijn opgelucht dat we onze honden mogen uitlaten tijdens de aangekondigde avondklok, want je plas ophouden, dat vindt niemand een pretje’, zegt Daphne Groenendijk, directeur van de Koninklijke Hondenbescherming. ‘Maar’, zegt Groenendijk, ‘ik hou mijn hart vast’.

Groenendijk doelt op de stroom berichten dat hondeneigenaren hun hond te leen doen, zodat mensen zonder hond ‘s avonds toch nog de straat op kunnen. ‘Het is gelukkig per wet geregeld in Nederland, dat je je hond niet aan de eerste de beste geeft om uit te laten’.

Groenendijk benadrukt dat de hond uitlaten een grote verantwoordelijkheid is, en dat dat met zorg en aandacht moet gebeuren. Tijdens de avondklok-wandeling kun je als onervaren hondenuitlater bepaalde stress- of waarschuwingssignalen missen van de hond, vooral als ze wat jonger of juist ouder zijn, of minder stabiel. Groenendijk: ‘De gevolgen kunnen echt verschrikkelijk zijn, zoals bijten, hysterisch blaffen of zelfs dat de hond wegrent’, zegt ze.

Komende dagen wordt er meer duidelijkheid verwacht over de invoering van een avondklok en wat er tijdens zo’n avondklok allemaal wel en niet kan. Dát het uitlaten van je hond, in je eentje, mogelijk blijft, staat al wel vast.

(Bron: Dag van het Schaap)

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden