Grote ergernis over dumpen oude autobanden in de natuur


<p>Asociaal.</p>

Asociaal.

(Foto: Anneke van Huis)

Grote ergernis over dumpen oude autobanden in de natuur

Rotterdam - Vanuit verschillende hoeken kregen we deze week meldingen over het dumpen van oude autobanden in de natuur. Bijvoorbeeld op Zuid langs het fietspad tussen Krabbendijkestraat en Groene Kruisweg, op de Drechterweide, in het Lage Weideparkje, het Zuidelijk Randpark. Louche autobedrijven gebruiken stille plekjes aan de rand van de stad om van hun afval af te komen.

Bedrijven kunnen niet met dit soort troep terecht op de milieuparken, die zijn alleen voor particulieren bedoeld. Voor bedrijven zijn er allerlei andere manieren om van hun afval af te komen. 'De inzameling van oude autobanden is voor garagebedrijven goed geregeld; dat wil zeggen, áls de garagebedrijven ook nieuwe banden inkopen', zo lezen we op deafvalmarkt.nl. 'Voor elke nieuw gekochte band, wordt een verwijderingsbijdrage in rekening gebracht. Garagebedrijven kunnen dan meestal kosteloos, of tegen een kleine vergoeding per band (van enkele centen tot 25 cent) hun autobanden laten afvoeren.'

'Normale' bedrijven doen het ook op bovenstaande manier natuurlijk, die zorgen dat hun troep niet in de natuur komt. Bovendien kun je oude autobanden uitstekend recyclen. Maar er zijn blijkbaar ook genoeg louche autobedrijven die bergen banden in de bosjes achterlaten, buiten het zicht van eventuele camera's.

Stadsbeheer laat weten dit soort troep bij meldingen via Twitter of de BuitenBeter-app aan te pakken en op te ruimen. Voor autobanden wordt een speciaal bedrijf ingeschakeld, dat gespecialiseerd is in dit soort afval. Uiteraard wordt dan óók onderzocht of de herkomst van de dumper achterhaald kan worden zodat die schuldige aangepakt kan worden.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden