Wat kan er wel en wat kan er niet tijdens de avondklok?


<p>Luisa en Cookie, &#39;s avonds op straat.</p>

Luisa en Cookie, 's avonds op straat.

(Foto: Caro Linares)

Wat kan er wel en wat kan er niet tijdens de avondklok?

Rotterdam - Wat kan er nu wel en wat niet tijdens de avondklok? Het is een hele puzzel. Want hoewel zo’n avondklok afgelopen maanden al in allerlei andere landen in Europa is ingevoerd, is alles voor ons nog helemaal nieuw.

Wat niet kan, is vrij simpel te omschrijven. Het is gewoon níet de bedoeling dat we veel andere mensen zien. En dat is al máánden zo, al sinds de eerste coronagolf van maart 2020. Nu dreigen er twee coronavarianten tegelijkertijd door onze levens te gaan razen. En de nieuwe, Britse, variant is zó besmettelijk dat zwaardere maatregelen volgens de deskundigen nodig zijn. Ter illustratie: in Engeland zelf geldt op dit moment de hele dág al een soort avondklok, in Frankrijk mag je sinds afgelopen weekend niet meer na 18.00 uur op straat.

In Nederland zou de avondklok vanaf zaterdag 23 of zondag 24 januari (de Tweede Kamer moet nog akkoord gaan) gaan gelden van 20.30 tot 04.30 uur. In die uren moeten we onszelf thuis zien te vermaken en gaan we niet meer sporten, op bezoek bij familie of vrienden of bijvoorbeeld een avondwandeling maken. Onderzoekers in het buitenland zeggen dat het aantal besmettingen met de invoering van een avondklok flink daalt. Zelfs als niet iedereen zich er aan houdt, is er altijd een hele grote groep mensen die gewoon zijn best doet naar de overheid te luisteren.

Wie wel de straat op mogen? Dat is een puzzel. De burgemeesters hebben om zo’n min mogelijk uitzonderingen gevraagd, zij moeten immers voor de handhaving gaan zorgen. De politie heeft de roosters inmiddels aangepast.

Het lijkt er op dat je de uitzonderingen moet zoeken bij bijvoorbeeld mensen die moeten reizen van en naar (essentieel) werk, het moeten verlenen van medische hulp aan mens of dier, de hond uitlaten, een heen- of terugreis naar het buitenland of een calamiteit.

Interessant wordt de vraag wat er met bijvoorbeeld maaltijd- en pakketbezorgers gaat gebeuren. Het is een bedrijfstak die zó’n vlucht heeft genomen nu winkels en restaurants gesloten zijn, dat je je geen wereld meer zonder kunt voorstellen. Online wordt allerlei pakketbezorgers-kleding te koop aangeboden voor stiekemerds die daarmee de maatregelen willen ontduiken.

Er circuleren nog meer van dit soort flauwigheden op social media. Of mensen het echt serieus bedoelen, is nog niet duidelijk, maar de advertenties voor leen- en huurhonden vliegen je om de oren. Of de politie er in trapt, is nog maar de vraag, je riskeert er in ieder geval stevige boetes mee, waarschijnlijk van 95 euro.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden