Herinneringen aan het legendarische Oude Tramhuis


Tramhuis in de sneeuw.
Tramhuis in de sneeuw. (Foto: José e Arnedo)

Herinneringen aan het legendarische Oude Tramhuis

Rotterdam - We kregen een prachtige ingezonden foto binnen via Facebook. Van José e Arnedo, gemaakt op zaterdag, toen Rotterdam even een paar uurtjes onder een witte deken sneeuw was bedolven. Op de foto zien we het legendarische tramhuisje aan het Eendrachtsplein. Een bijzonder stukje van de stad, dat ons aan het mijmeren zette.

Tramhuis Döner Kebab heet het alweer een tijdje, en het officiële adres is Hermesplantsoen 3, daar waar Oude en Nieuwe Binnenweg samenkomen met Mauritsweg, Westersingel en Eendrachtsweg. Waar trams, taxi’s, fietsen, auto’s en voetgangers soms bijna lukraak door elkaar heen zigzaggen. En waar, in de goeie oude tijd van voor de lockdown, het uitgaanspubliek in een rij stond voor een vette hap op weg naar huis.

Het gietijzeren gebouwtje uit 1904 heeft een lange geschiedenis van omzwervingen door Rotterdam achter de rug. Het stond op zes verschillende plaatsen in de stad en diende jarenlang als wachthuisje voor trampassagiers en RET-personeel, voordat het op de huidige locatie veranderde in een nachtelijk hol voor mensen die niet naar huis wilden, zelfs als alle andere kroegen al dicht waren.

We zijn er zelf ook weleens beland. Vaker dan we eigenlijk van plan waren. Al geldt dat laatste ongetwijfeld voor meer mensen. Het Oude Tramhuis was een plek waarvan je je de volgende dag afvroeg: ‘Zijn we daar écht nog geweest? Waarom in vredesnaam?’ Waar je blij mocht zijn als je de gevaarlijke trap naar het toilet had overleefd. Maar ook waar je op de meest vreemde tijden opeens verrast werd door een zanger of zangeres met en levenslied.

Het was de plek waar we een keer angstig afwachtten wat er ging gebeuren nadat een vervelende klant de zaak was uitgezet en als laatste woorden had geroepen: ‘Ik kom zo terug, met een pistool!’ En het was ook de enige plek waar we aanklopten (dat moest op een luikje) toen we na urenlang napraten nog niet bij waren gekomen van die vreselijke dag dat Pim Fortuyn vermoord was. Die keer werden we geweigerd, we zullen wel een verwarde indruk hebben gemaakt. Zoals de hele stad op die dag.

Nu kun je er döner, shoarma en Turkse pizza kopen, al is de zaak natuurlijk alweer maanden gesloten vanwege de coronamaatregelen. Tramhuis Döner Kebab staat wel op thuisbezorgd.nl, voor als je ze financieel wilt ondersteunen. Laten we hopen dat ze snel weer open mogen. Want als het Oude Tramhuis open is, dan is er een stukje Rotterdam open. Al is het nog zo laat in de nacht.

(door Emile van de Velde)

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden