Natascha kan alles bouwen wat ze bedenkt [Rotterdammer van de Week]


<p>Om bij te komen na een lange en zware dag duikt Natascha &#39;s avonds in haar hobbykamer. Daar bouwt ze allerlei miniatuur werelden. (Foto: Anne Klapmuts)</p>

Om bij te komen na een lange en zware dag duikt Natascha 's avonds in haar hobbykamer. Daar bouwt ze allerlei miniatuur werelden. (Foto: Anne Klapmuts)

Rotterdammer van de Week

Natascha kan alles bouwen wat ze bedenkt

Rotterdam - Marineveteraan Natascha van Wezel werkt als forensisch onderzoeker voor de politie. Om bij te komen na een lange en zware dag duikt ze in haar hobbykamer. Daar bouwt en fotografeert ze allerlei miniatuur werelden. Voor Natascha is niks te gek: van een mini plaats delict tot een piepkleine versie van een kapsalon die veertig jaar bestaat. ‘Ik ben nu een vloertje aan het leggen met tegeltjes van 2 bij 5 millimeter.’

door Anne Klapmuts

Hoe ben je miniatuurbouwer geworden?

“Het begon zes jaar geleden met een setje forensische figuurtjes die ik van de vrouw van een collega kreeg. Ze lagen in mijn huis en toen dacht ik: daar ga ik iets geks mee doen. Ik zat vroeger op het Grafisch Lyceum en fotografie is me altijd blijven interesseren. Dus toen ben ik de poppetjes van twee centimeter naast bestaande, grote objecten vast gaan leggen. De beelden deelde ik op social media en daar kreeg ik meteen zulke goede reacties op. Zo is het verder ontwikkelt en ben ik dus steeds meer zelf gaan bouwen, alles op schaal 1 op 87. Ik vind het heel leuk dat ik op mijn veertigste nog een verborgen talent ontdekte!”

Wat maak je zoal?

“Ik bouw echt van alles. Soms fotografeer ik een setting en dan breek ik het daarna weer af. De foto’s verkoop ik of gebruik ik voor mijn kalenders. Maar ik maak ook zogeheten diorama’s: miniatuurwerelden die kunnen verschillen van 15 bij 15 centimeter tot 35 bij 35 centimeter. Daar binnen maak ik een hele setting met bomen, rotsen, gebouwen, voertuigen en figuurtjes. Ik word regelmatig gevraagd om een diorama te maken voor mensen die met pensioen gaan of voor bedrijven die iets te vieren hebben. Laatst had ik een opdracht voor iemand die heel erg van Heineken houdt. Toen heb ik een hele strand met bar gebouwd rondom een leeg bierblikje. De diorama is nu in Argentinië, hoe tof is dat? Ik vond het wel moeilijk dat hij weg moest, want het was een van mijn favoriete werken.”

Hoe kom je op alle ideeën?

“Dat gaat vanzelf; ik zie echt overal opties en mogelijkheden in. Vorige week sneed in tijdens het maken in mijn vinger en dan denk ik meteen: hier kan ik iets mee. Ik pak er een paar forensische poppetjes bij en dan zet ik ze rond mijn vinger met bloed. Daar maak ik dan weer een foto van. De figuren gaan overal mee naartoe, bijvoorbeeld op vakantie naar Egypte of Tunesië. Als ik dan een iets aan het bouwen ben op het strand of een terras staan er zo vijftig mensen om me heen. Eerst vragen ze zich heel erg af wat ik aan het doen ben, maar als ze dan uiteindelijk de foto zien, snappen ze het.”

Wat vind je er zo leuk aan?

“Het is een hele goede afleiding van het heftige werk wat ik doe. Als ik in mijn hobbykamer zit, kan ik zo urenlang doorgaan. Ik denk echt nergens anders meer aan als ik aan het maken ben. Ik wou dat ik er mijn werk van kon maken. Begrijp me niet verkeerd, ik heb een hele gave baan. Maar miniatuur bouwen is echt wat ik het liefste doe. Nu heb ik er nog niet genoeg inkomen uit: met alles wat ik verdien, koop ik weer spullen voor een nieuwe diorama.”

Natascha was afgelopen december te zien in het tv-programma ‘Merry Little Christmas’ bij RTL4. Hierin bouwde ze met haar teamgenoot mini kerstdorpen.

Hoe was het om mee te doen aan Merry Little Christmas?

“Ik vond het vooral heel tof om alle kandidaten te leren kennen: iedereen is creatief. We hebben nu nog een appgroep en daar zijn we altijd in aan het sparren. We gaan ook dingen samen doen en het is heel leuk om van elkaar te leren. Zo is er iemand die de poppetjes zelf maakt, dus dat ga ik binnenkort ook bij haar doen. We helpen elkaar met allerlei dingen.”

Wat ben je nu aan het maken?

“Ik bouw op dit moment een diorama als verrassing voor iemand, dus ik kan er niet te veel over zeggen! Daarvoor ben ik nu een vloertje aan het leggen van 30 bij 30 centimeter met piepkleine steentjes. Verder hoop ik dit jaar 5000 volgers te halen op Instagram. Ook maak ik steeds meer video’s voor Youtube waarin ik uitleg hoe ik dingen maak.”

Meer zien van Natascha’s miniatuurwerelden? ga naar figurines.littlepeople op Instagram of zoek Figurines Littlepeople op Youtube!

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden