Gelukkig gaat het nu goed met Maas, maar er zijn nog veel meer kinderen als dit jongetje


<p>Boezemvrienden Maas en Anna. Op de eerste schooldag van dit jaar miste Anna haar vriendje opeens op school.</p>

Boezemvrienden Maas en Anna. Op de eerste schooldag van dit jaar miste Anna haar vriendje opeens op school.

Gelukkig gaat het nu goed met Maas, maar er zijn nog veel meer kinderen als dit jongetje

Rotterdam - Het gaat goed met Maas. Na vijf chemo’s is de behandeling tegen kinderkanker aangeslagen bij het zevenjarige jongetje. Maar er zijn helaas nog véél meer kinderen als Maas. Wie het prachtige boek ‘De avonturen van Maas en zijn magische eenhoorn’ koopt, steunt het onderzoek naar hun vreselijke ziekte.

door Emile van de Velde

 Het boek is geschreven en getekend door Agnita Roosch-Twigt. Agnita is een rasechte Rotterdamse, maar woont nu in Oostvoorne. Met haar dochters Ella en Anna (ook allebei in Rotterdam geboren). En Anna heeft daar een echte boezemvriend; Maas. Toen het huidige schooljaar begon, in september, de scholen waren nog open, miste ze haar vriendje. Maas voelde zich niet lekker. Kan gebeuren, kinderen zijn wel vaker ziek. Maar het ging niet in een paar dagen over. En anderhalve week later lag Maas in het Prinses Máxima Centrum. Met lymfeklierkanker...

Tekeningen

“Anna en ik zijn meteen kaartjes voor Maas gaan maken, en tekeningen”, vertelt Agnita. “We zorgden dat hij elke twee, drie dagen een verhaaltje kreeg. Blijkbaar vond hij dat fijn, zelfs toen we cadeautjes kwamen brengen, vroeg Maas éérst naar het nieuwe verhaaltjes. Ik ga er nog steeds mee verder, nu elke week eentje.”

Prinses Máxima Foundation

De verhaaltjes werden een boek, waarvan de volledige netto-opbrengst naar onderzoek van de Prinses Máxima Foundation gaat. ‘De avonturen van Maas en zijn magische eenhoorn’ gaat over de avonturen die Maas met zijn eenhoorn beleeft. Het gaat over ziek zijn, moed, geduld, trots zijn, feest vieren en vriendschap. Ieder hoofdstuk eindigt met een vraag waardoor ouderen en kinderen in gesprek gaan over de soms moeilijke onderwerpen in het leven.

Agnita: “Beroepshalve houd ik me bezig met echte gesprekken. Dat doe ik normaal voor bedrijven. Maar het is zó belangrijk dat ouders of verzorgers góed met kinderen praten. Dat probeer ik ook met dit boek voor elkaar te krijgen. Elk verhaaltje eindigt met vragen waar je over kunt praten: ‘Wat mis je?’ ‘Wie neem je mee op reis?’ ‘Van welke berichten word jij blij?’ Zeker ook in deze tijd zijn dat soort vragen zó belangrijk voor kinderen. Het boek is ook gelezen in de klas van Anna.”

Hoofdpersoon van het boek is dus Maas zelf. Maas en zijn magische eenhoorn Uni-Pop-Corn gaan op reis. Ze maken allerlei avonturen mee. Ieder avontuur bestaat uit een tekening met een kort verhaal en een vraag die uitnodigt tot een gesprek. De vragen gaan over de belangrijke dingen in het leven en sluiten aan bij de belevingswereld van kinderen. Het boek kan in één keer worden uitgelezen of één avontuur per keer.

Schoon

“Met Maas gaat het nu gelukkig weer goed”, vertelt Agnita. “De behandeling is aangeslagen! Uiteraard moet je nooit te vroeg juichen, hij zal nog vaak gecontroleerd moeten worden. Maar volgens de artsen is Maas nu schoon. Al blijven we nieuwe verhaaltjes maken.”

Agnita heeft nu 500 van de totale oplage verkocht. Vóór de zomer wil ze alle 2500 boeken verkocht hebben, want het geld voor onderzoek is nú nodig. Door het prentenboek ‘De avonturen van Maas en zijn magische eenhoorn’ te kopen, steun je de Prinses Máxima Foundation.

De verkoopprijs van het boek bedraagt 14,95 euro en het is te koop via www.deavonturenvanmaas.nl. Je kun het onderzoek naar kinderkanker ook steunen door te doneren op prinsesmaximacentrum.nl.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden