Studio Roosegaarde brengt ode aan de landbouw met giga lichtjesproject [met video]


<p>Still van de video &#39;GROW&#39;</p>

Still van de video 'GROW'

(Foto: )
met video

Studio Roosegaarde brengt ode aan de landbouw met giga lichtjesproject

Rotterdam - Studio Roosegaarde’s meest recente kunstwerk GROW is een eerbetoon aan de schoonheid en het belang van de agrarische sector. In de filmpremière ontvouwt GROW zich als een lichtgevend ‘droomlandschap’. Honderden lichtpuntjes worden zichtbaar op 20.000 vierkante meter preiplanten.

GROW is een kunstwerk (vastgelegd op video) en tegelijk een prototype van een duurzamere manier om voedsel te verbouwen. Het project is geïnspireerd op wetenschap die aantoont dat specifieke ‘lichtrecepten’ groei van gewassen kunnen stimuleren en weerstand kunnen verbeteren. Roosegaarde, met zijn studio gevestigd aan de Vierhavensstraat, benadrukt het belang van innovatie in het landbouwsysteem.

GROW bestaat uit een op design gebaseerd ‘lichtrecept’ over een akker van 20.000 m2 aan preiplanten schijnt. Het licht is poëtisch en geïnspireerd op technologieën uit de lichtwetenschap die hebben aangetoond dat bepaalde ‘recepten’ van blauw, rood, en ultraviolet licht de plantengroei kunnen bevorderen. Ook zorgt dit dat tot wel 50 procent minder pesticiden nodig is. 

De film GROW laat de ontwikkeling van dit stralende droomlandschap zien en hoe de schoonheid van licht planten kan helpen. Het is ook een roep om verlichting in deze donkere tijden. GROW kan goed zijn voor de natuur, maar geeft ook hoopvol licht naar mensen. Het geeft een nieuwe betekenis aan het woord ‘agricultuur’ door het landschap opnieuw te formuleren als een levend cultureel kunstwerk. 

Bekijk in het filmpje hoe GROW eruit ziet:

GROW is onderdeel van het artist-in-residence programma van de Rabobank. Daan Roosegaarde en zijn team van ontwerpers en experts hebben GROW gedurende twee jaar ontwikkeld, op basis van expert sessies met Studio Roosegaarde, Wageningen University & Research, Springtij Forum en het World Economic Forum in Davos.

Het is de eerste in een nieuwe reeks droomlandschappen van Studio Roosegaarde die de schoonheid tonen van het combineren van kunst en wetenschap om een beterewereld te creëren.

Meer informatie en beeld: studioroosegaarde.net/project/grow

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden