De tijger is weer los, vijftigste filmfestival komt eraan!


<p>Daar is de tijger!</p>

Daar is de tijger!

(Foto: IFFR/Thomas Mutsaers)

De tijger is weer los, vijftigste filmfestival komt eraan!

Rotterdam - De tijger is weer los! Ondanks het ongewone jaar met een online editie van International Film Festival Rotterdam in februari, mag de vertrouwde tijgerkop niet ontbreken voor Rotterdam CS. Het festival is klaar voor het eerste hoofdstuk van de jubileumeditie!

Door alle lockdowns en consternatie rondom vaccins, zou je haast vergeten dat het alweer bijna tijd is voor International Film Festival Rotterdam (IFFR)! Want corona of geen corona, lockdown of geen lockdown; dit jaar viert het festival dat het al een halve eeuw bestaat, online én in de stad.

Dat vieren gaat in twee delen: een deel in februari en een deel in juni. En daartussen is er een hoop ander leuks.

Filmcompetitie

Naar de bioscoop kan door de huidige lockdown niet. Desondanks gaat de filmcompetitie die bij het festival hoort, door. “Want dat is een belangrijk platform voor de filmindustrie”, laat de organisatie weten. Van 1 tot 7 februari kiezen verschillende jury’s de beste films en delen de daarbij horende geldprijzen uit. ‘Bezoekers’ kunnen een ticket kopen voor een online screening in hun eigen ‘thuisbioscoop’.

Losgeslagen tijger

Een echte coronaproof activiteit is van 29 januari tot en met 14 februari in de buitenlucht te zien: Tiger on the Loose. Op vijftig locaties zijn interactieve green screen objecten te ontdekken dwars door Rotterdam. Je treft er door tijgers geïnspireerde verrassingen aan.

Rotterdamdag

Andere jaren was er tijdens het festival één Rotterdamdag in LantarenVenster: RTM. Dit jaar zijn het er twee! Ze staan gepland op 24 en 25 april. Die dagen zijn alle films gemaakt door Rotterdamse makers, of spelen de films zich in Rotterdam af. De rode draad in de programmering is architectuur en dans. Zoals de plannen er nu uitzien, komt een bekende Rotterdamse architect een grote bijdrage leveren. Qua corona is het nog even spannend hoe de films vertoond worden.

Posters door de jaren

Elk IFFR is er een nieuwe poster, al vijftig jaar lang. Deze posters uit het verleden komen in een expositie samen met vijftig posters uit de toekomst, ontworpen door studenten van de Willem de Kooning Academie. Daaruit wordt één poster gekozen die zal worden verkocht in IFFR’s festival shop.

Met vijftig jaar IFFR in Rotterdam is er heel wat filmfestivalgeschiedenis in de stad te vinden. Er zijn vast ontzettend veel leuke anekdotes te vertellen. Uit de filmzalen, achter de schermen en van de feestjes natuurlijk! Ontmoette jij bijvoorbeeld een beroemdheid aan de bar of heb je tijdens het filmfestival je grote liefde gevonden? Wij horen de verhalen graag voor een serie artikelen in De Havenloods! Stuur je verhaal (liefst met foto) naar redactie.hl@dpgmedia.nl, deel het op social media of via WhatsApp: 06 349 87 535 5.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden