Zó overleven Rotterdamse zwerfkatten in een winterse lockdown


Een kruipkelder, zoals hier in het Oude Noorden, is een favoriet schuilplekje in de stad
Een kruipkelder, zoals hier in het Oude Noorden, is een favoriet schuilplekje in de stad (Foto: Stichting Zwerfkatten Rijnmond)

Zó overleven Rotterdamse zwerfkatten in een winterse lockdown

Rotterdam - Hoe houden zwerfkatten het vol in de winter? Hebben ze óók last van de lockdown (ja, geen eten meer bij restaurants)? Hebben ze het koud (valt mee, al kruipen ze soms wel onder de motorkap van auto’s)? We kregen een informatief verhaal binnen van Stichting Zwerfkatten Rijnmond?

Bij Stichting Zwerfkatten Rijnmond hebben we naast verdwaalde huiskatten ook veelal te maken met verwilderde zwerfkatten die schuw zijn. Ze zijn niet aan mensen gewend en vermijden menselijk contact. In de kattenopvang houden we daar rekening mee door ze in een rustige kamer te plaatsen waar ze zich kunnen terugtrekken en het verblijf houden we zo kort mogelijk. Als ze na behandeling door de dierenarts gezond zijn verklaard, gaan deze schuwe katten terug naar hun vertrouwde omgeving. Daar worden ze verzorgd en in de gaten gehouden.

Tekst gaat verder onder de foto.

Zwerfkatten keren terug op hun vertrouwde plek waar ze een warme schuur tot hun beschikking hebben. (Foto: Stichting Zwerfkatten Rijnmond)

Wintervacht en schuilplekjes
In de winter krijgen we vaak de vraag of dat niet zielig is vanwege de kou. Maar katten die gewend zijn om buiten te leven beginnen in oktober al een dikkere vacht te krijgen die goed bestand is tegen de weersomstandigheden. Tegen de tijd dat het echt gaat winteren is de isolerende vacht op volle sterkte. De vacht mag liever niet te nat worden dus een goede, droge schuilplaats is heel belangrijk voor een buitenkat. Die weten ze zelf goed te vinden: een schuur of kas in agrarisch gebied, een industriegebouw in de havens of een kruipkelder in de stad biedt de nodige bescherming.

Kunnen we ze helpen?
Het is niet altijd rozengeur en maneschijn. Een zwerfkat kan ziek worden en een verdwaalde huiskat heeft geen wintervacht opgebouwd. Dan moet er snel ingegrepen worden. Op onze website kan melding gedaan worden. Op de website staan ook enkele tips om zwerfkatten de winter door te helpen. Drinkwater en voer kunnen bijvoorbeeld bevriezen en een bekend fenomeen is dat katten graag onder de motorkap van een auto kruipen. Zeker als de motor nog warm is. Zo zijn er al vele (huis)katten onbedoeld meegelift met alle gevolgen van dien. Een handige truc: geef voor het opstarten een paar klappen op de motorkap.

In de kou door lockdown
Ook laat de coronacrisis zijn sporen na. Door de huidige lockdown zijn sommige bedrijven dicht en staan de zwerfkatten die daar rondlopen letterlijk en figuurlijk in de kou. Zo hebben we laatst een zwerfkat opgevangen die in de duinen liep. Sinds de sluiting van de horeca kon de kat geen voedsel meer vinden bij de strandtenten en dreigde te verhongeren. Gelukkig zijn er mensen die weliswaar nu thuiswerken maar dagelijks naar het bedrijf gaan om de zwerfkatten te verzorgen!

Lees hier onze wintertips: https://www.zwerfkattenrijnmond.nl/help-zwerfkatten-de-winter-door/

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden