Hoe meer palen, hoe beter! Aldus Paalwalhalla010...


<p>De ironie van twitteraccount Paalwalhalla010: &#39;Zes op een rij, hoe meer palen, hoe beter!&#39;</p>

De ironie van twitteraccount Paalwalhalla010: 'Zes op een rij, hoe meer palen, hoe beter!'

(Foto: Paalwalhalla010)

Hoe meer palen, hoe beter! Aldus Paalwalhalla010...

Rotterdam - Daar een paal voor een verkeersbord, even verderop eentje met een camera, en dan ook nog een straatnaambordje. Zó hoort het. Hoe meer palen, hoe beter. Dát is de natte dagdroom van Paalwalhalla010!

door Emile van de Velde

Nee, geintje natuurlijk. Paalwahalla010 vindt helemaal niet dat het zo hoort, zo’n wirwar aan palen en paaltjes in de stad. Het onlangs gestarte twitteraccount over de hoeveelheid Rotterdamse palen is vooral ironisch bedoeld.

Paalwahalla010 is een mooi voorbeeld van wat mensen allemaal opeens opvalt, nu iedereen massaal uit wandelen gaat. “Ja, ik wandel óók steeds vaker door de stad in tijden van lockdown”, vertelt Patrick van Paalwalhalla010. En hoe meer hij er tijdens zijn wandelingen op ging letten, hoe meer palen Patrick zag. Tot ‘ie er gek van werd. En het ergens kwijt moest. “Ik heb eerst een voorbeeld naar de BuitenBeter-app gestuurd, maar daar hadden ze geen antwoord op mijn vragen. Ik denk dat veel palen geplaatst worden door verschillende gemeentelijke afdelingen, of bedrijven, en het van elkaar ook niet weten. Maar zelf vind ik dat je best verschillende borden en camera’s aan dezelfde paal kunt hangen, en een straatnaambordje gewoon aan de muur van een gebouw.”

Lees verder onder de foto.

‘Enigszins verward en teleurgesteld dat hier geen twee palen voor zijn gebruikt.’

Omdat Patrick ook bij de gemeente niet meteen terecht kon met zijn groeiende palenobsessie kwam hij terecht bij dé uitlaatklep bij uitstek. Twitter dus. “En daar draai ik het om, ik wil niet de hele tijd mijn ergernis op Twitter gooien, dan wordt het zo negatief. Daarom heb ik er @Paalwalhalla010 van gemaakt. Zo steek ik er een beetje de draak mee: ‘Wij berichten over het paalwahalla Rotterdam. Want hoe meer palen hoe beter!’ Ik doe het in mijn eentje, maar vrienden sturen me ook foto’s toe. Dat mag iedereen doen natuurlijk!”

Tekst gaat verder onder de foto.

‘Jammer, een tegel terwijl je ook een bord had kunnen plaatsen.’

Patrick woont in Noord, ziet daar genoeg voorbeelden voor zijn account, en hij plaatst ook fotootjes uit Kralingen of West. Maar het meest maakt hij zich zorgen over de nieuwe Coolsingel, die in april klaar is. “Dan hebben we er straks zó’n mooie straat van gemaakt, met een prachtige brede stoep, en zulke mooie lantaarnpalen En dan staan er op die stoep allemaal palen in de weg!”

Er zit dus wel degelijk ook een serieuze kant aan Patricks ironische twitteraccount. Elke paal kost geld, en materiaal. En het hindert gewoon, tijdens het wandelen, bij mensen die blind of slechtziend zijn. Om over de afleiding voor het verkeer nog maar te zwijgen. Patrick: “Bijzonder aan Rotterdam is dat er veel lege plekken zijn. Als je daar geen gebouwen zet, houd het dán mooi. Zonder palen.”

Hoe ontstaat zo’n woud van palen?

Hoe dat nou allemaal gaat, met al die palen, verkeersborden, camera’s en straatnaambordjes in zo’n stad als Rotterdam? Nou, dat is nog een heel gedoe, zo blijkt als we het navragen. 

Als een straat wordt ingericht, of heringericht, mogen alle betrokken diensten van de gemeente verlanglijstjes maken, van veiligheid tot mobiliteit en Stadsbeheer. Die lijst gaat naar de ontwerper van de straat en die tekent het in het ontwerp. ‘Alleen de noodzakelijke borden’, benadrukt de gemeente.  

Maar daarna kán het weleens uit de hand lopen. In de loop der jaren veranderen (verkeers)regels of zijn er extra camera’s nodig. En dat past vaak niet allemaal op palen die er al staan. Dán kan er dus een woud van palen ontstaan. Daar zijn overigens wel speciale ‘ontpalingsbijeenkomsten’ voor, waarin geëvalueerd wordt. Misschien binnenkort wel weer eens, want de laatste bijeenkomst was tien jaar geleden...

Zie ook Paalwalhalla010 op Twitter, daar kun je zelf ook met mooie paalvoorbeelden terecht!

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden