Helemaal klaar met huisjesmelkers


<p>Op verschillende plekken in Rotterdam gaat het niet goed op de woningverhuurmarkt. (Foto: Makte it Happen/Guido Pijper)</p>

Op verschillende plekken in Rotterdam gaat het niet goed op de woningverhuurmarkt. (Foto: Makte it Happen/Guido Pijper)

Helemaal klaar met huisjesmelkers

Rotterdam - Met een speciale verhuurdersvergunning wil de gemeente een eind te maken aan misstanden op de particuliere verhuurmarkt. Verhuurders kunnen voortaan een dwangsom van 10.000 tot 25.000 euro per overtreding opgelegd krijgen en uiteindelijk zelfs hun vergunning kwijtraken. De aanpak begint met een pilot in de wijk Carnisse.

Op verschillende plekken in Rotterdam gaat het niet goed op de woningverhuurmarkt. Er is sprake van onder meer overbewoning, intimidatie, woon- en adresfraude, discriminatie, woonoverlast en uitbuiting. Een deel van de verhuurders vraagt extreem hoge huurprijzen en onderhoudt de woning niet goed. Ook kan er sprake zijn van illegaal gebruik van een woning, bijvoorbeeld voor hennepteelt.

Verhuurders van woningen waar eerder al misstanden zijn vastgesteld, krijgen een waarschuwing èn de kans om de misstanden alsnog op te lossen. Lost de verhuurder de misstanden niet op, dan wijst de gemeente de woning aan en moet de verhuurder een verhuurdersvergunning aanvragen. Zonder deze vergunning mag de verhuurder de woning niet verhuren. Als de verhuurder zich niet aan de voorwaarden houdt, kan de gemeente een dwangsom opleggen en de vergunning uiteindelijk intrekken.

Deze maand is de gemeente in Carnisse al begonnen met het inzetten van de verhuurdersvergunning. In Carnisse zijn bij ongeveer de helft van de zesduizend woningen particuliere verhuurders actief en komen veel problemen op de verhuurmarkt voor. Uit onderzoek blijkt dat 64 procent van de huurders te veel huur betaalt. Afhankelijk van de resultaten in Carnisse kijkt de gemeente of de verhuurdersvergunning daarna in de hele stad wordt ingezet.

‘We zijn klaar met misstanden op de verhuurdersmarkt. Als gemeente doen we alles wat binnen ons bereik ligt om huurders te beschermen tegen wanpraktijken’, zegt wethouder Bas Kurvers. ‘Alle inwoners moeten prettig, veilig en in een goed onderhouden huis kunnen wonen, tegen een eerlijke prijs’’

Ruim 60.000 woningen in Rotterdam (23 procent het totaal) zijn eigendom van particuliere verhuurders en institutionele beleggers. De particuliere huursector groeit de laatste jaren fors. Particuliere verhuurders richten zich vooral op de midden- en hogere inkomens, maar in kwetsbare wijken ook op de lagere inkomens met woningen in het sociale segment. In Carnisse hoort bijvoorbeeld 97 procent van de woningen tot het sociale segment.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden