Onze hoop op weg naar een normaal leven; vaccineren!
Onze hoop op weg naar een normaal leven; vaccineren! (Foto: Stockfoto)

We zijn er nog niet bijna, nog láng niet bijna: ‘Huidige lockdown verlengd, mogelijk tóch avondklok’

Rotterdam – Eigenlijk wisten we het al wel, maar vanavond werd het officieel bevestigd. De huidige lockdown wordt met drie weken verlengd. Winkels, horeca, contactberoepen en middelbare scholen blijven dicht tot ten minste dinsdag 9 februari. Wel gaat het kabinet kijken of de basisscholen en kinderopvang al op 25 januari open kunnen. Daarover horen we volgende week meer.

Premier Rutte en minister De Jonge van Volksgezondheid lieten er vanavond geen gras over groeien tijdens de persconferentie over de coronamaatregelen: we hebben nog een pittige tijd voor de boeg. De toon was duidelijk: we zijn er nog niet. Het aantal besmettingen mag afgelopen week dan voorzichtig gedaald zijn, de Britse variant van het coronavirus baart grote zorgen. Het navolgen van de regels, testen bij klachten en binnenblijven bij positieve tests is in dit stadium misschien wel belangrijker dan ooit. In Charlois komt er een bevolkingsonderzoek met testen voor iedereen.

Winkels en horeca blijven dicht
De verlenging van de huidige lockdown betekent dat de winkels en horeca nog zeker drie weken (tot dinsdag 9 februari) dicht moeten blijven, net als contactberoepen, theaters, musea, bioscopen en binnensportlocaties, kortom alles wat sinds de start van de harde lockdown al dicht is. Voor bezoek thuis geldt nog steeds een maximum van twee personen. Buiten geldt een maximale groepsgrootte van twee, tenzij je op pad gaat met je eigen huishouden. Ook roept Rutte op om vliegreizen te vermijden. ‘Nog teveel mensen pakken te gemakkelijk het vliegtuig. Blijf in Nederland, in elk geval tot en met maart.’

Onderwijs en kinderopvang
De verlenging van de lockdown geldt ook voor middelbare scholen. Die blijven dicht. De huidige uitzondering voor het geven van onderwijs op school blijven zoals ze zijn. Kwetsbare leerlingen, examenklassen, praktijkonderwijs en voortgezet speciaal onderwijs kunnen naar school blijven gaan. Wel moeten leerlingen vanaf het voortgezet onderwijs ook anderhalve meter afstand gaan houden. Uit voorzorg en op plekken waar dat enigszins kan.

De basisscholen en kinderopvang kunnen misschien wél eerder open, namelijk op 25 januari. Maar daarbij houdt het kabinet nog een slag om de arm. Volgende week worden de resultaten van een belangrijk onderzoek naar de besmettelijkheid van de Britse variant voor kinderen van het RIVM verwacht. Deze uitkomsten zullen de doorslag geven voor de heropening van de basisscholen en kinderopvang. 

Extra maatregelen
Het aantal besmettingen daalt niet hard en de Britse variant baart grote zorgen. Daarom kijkt het kabinet ook naar extra maatregelen bovenop de huidige lockdown maatregelen. De avondklok is daar een voorbeeld van. Die komt er nu nog niet, maar ligt toch weer als serieuze optie op tafel. Rutte heeft het Outbreak Management Team (OMT) om een nieuw advies gevraagd. Volgende week hoopt hij meer duidelijkheid te kunnen geven over de avondklok.

Nog meer financiële steun
Voor bepaalde sectoren wordt het financiële steunpakket uitgebreid. De ministers Koolmees, Wiebes en Hoekstra komen binnenkort met een plan voor een aanvullend economisch steunpakket. Daarover gaat het kabinet in gesprek met VNO, MKB Nederland en de vakbonden.

Daling positieve testen
Het aantal positieve coronatesten is de afgelopen week met ongeveer 12 procent afgenomen. Het waren er 49.398, tegenover 56.440 vorige week. Ook het percentage tests dat positief uitpakte daalde, van 13,7 procent naar 12,8 procent. Het afgelopen etmaal was het aantal besmettingen 4986, het laagste niveau in zes weken tijd. De Rotterdamse regio heeft voor de tweede week op rij de minste positieve testen per 100.000 inwoners van Nederland. Maar het aantal nieuwe besmettingen daalt niet hard: Van 2828 in een week naar 2572.

Perspectief
Ondertussen snakken we naar perspectief, een lichtje aan het einde van de tunnel om naar uit te kijken. Met de start van de vaccinaties gloort er hoop, maar dat we een lange adem zullen moeten hebben werd vanavond weer duidelijk. Rutte: ‘Met de start van de vaccins is er licht aan het eind van de tunnel. Alleen zijn we er niet vandaag of morgen. Maar samen komen we hier doorheen. Door ons goed aan de regels te blijven houden. Door elkaar te helpen en te blijven ondersteunen.’

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden