<p>Het Too Good to Go-pakket van kaaswinkel Cheese &amp; More by Henri Willig (Martkhal) was klein, maar fijn! 'T was toch bijna een kilo kaas.</p>

Het Too Good to Go-pakket van kaaswinkel Cheese & More by Henri Willig (Martkhal) was klein, maar fijn! 'T was toch bijna een kilo kaas.

Met deze app eet je veel en vers voor weinig geld!

Rotterdam – De app bestaat al een tijdje, maar Too Good to Go is dé manier om voedselverspilling tegen te gaan. Maar vooral nu is het ook nog eens lekker voor je portemonnee. Superhandig, als je door corona minder te besteden hebt voor de dagelijkse boodschappen.

door Cathelijne Beijn

Door corona en de lockdown hebben heel wat mensen hun inkomen zien slinken. Opeens moet je tijdens het boodschappen doen op de kleintjes letten, en denk je wel twee keer na of je die zak chips wel in je mandje moet leggen als je er ook een heel brood van kunt kopen. Freelance Havenloods-redacteur Nynke Vermaat (29) wees ons daarom op Too Good to Go: een handige app waar je dagelijks heerlijk vers eten kunt ophalen bij allerlei eettentjes, bakkers, hotels en supermarkten. Verse producten die anders worden weggegooid voor een zacht prijsje.

Altijd verse producten

“Ik ben er zo’n anderhalf jaar geleden mee begonnen. Vooral nu er steeds meer bedrijven eten op zetten, maak ik er vaker gebruik van,” vertelt Nynke. Too Good to Go is een Deens initiatief dat als doel heeft om voedselverspilling tegen te gaan. Elke dag bieden verschillende soorten winkels eten aan dat ze anders zouden weggooien, dat je voor een prikkie op een gezet tijdstip kunt ophalen. “Het aanbod is een mix van groenten, fruit, vlees en vis maar ook bijvoorbeeld zoetigheid en brood. Aan het begin van de dag kijk ik wat het aanbod is binnen een straal van vijf kilometer van mijn huis. Als ik iets lekkers zie spring ik op de fiets en haal het op. Soms ga ik er zelfs voor naar de andere kant van de stad; dan heb ik meteen een beetje beweging gehad.”

Zoetigheid

Omdat door de lockdown restaurants en eettentjes tijdelijk dicht zijn, is het aanbod is nu wel minder. Maar nog steeds is Nynke soms blij verrast met wat ze op de app tegenkomt. “Toen de musea weer dicht moesten, verkocht het Kunsthalcafé ingevroren taarten uit het restaurant. Na de feestdagen was het ook raak: toen heb ik bij de Hema een ‘feestdagen box’ opgehaald waar wel tien chocoladeletters en iets van drie zakken kruidnoten in zaten. Super ongezond natuurlijk, en veel te veel! Ik heb er uiteraard van gesmuld, maar het meeste heb ik uitgedeeld aan vrienden.”

Verrassingspakket

Er is één nadeel: je kunt van tevoren niet kiezen wat je bestelt. “Ik eet geen vlees, dus ik moet wel opletten bij wie ik bestel. Ook zit er soms iets bij wat ik helemaal niet lekker vind. Ik heb bijvoorbeeld bij Marqt wel eens een box gehaald waar mosselen in zaten. Dat vind ik écht niet lekker, dus dan verspil je het eten alsnog. Als ik nu een nieuw bedrijfje in de app zie, kijk ik eerst op de website naar wat ze normaal gesproken verkopen. Dan weet ik een klein beetje wat ik kan verwachten.” Ook hotels bieden wel eens overgebleven eten aan, zoals het Marriott Hotel. “Daar heb ik een keer left overs opgehaald van het ontbijtbuffet. Een sapje, ei, croissant: typisch dingen die je in een hotel als ontbijt krijgt. Echt grappig.”

Feest

Tijdens de lockdown komt Nynke op de app ook bijzondere aanbiedingen tegen, zoals van een groothandel van speciaalbier in West die voor Too Good to Go een proefpakket samenstelde. “Dat was feest!” zegt Nynke. “Twaalf speciaalbieren voor twaalf euro, dat is toch leuk? Zo konden zij nog bier kwijt dat bijna over de datum was. En omdat mensen langskwamen om het pakket op te halen was er letterlijk weer leven in de brouwerij.” Een andere gulle gever was een Turkse bakker op de Kruiskade. “Daar kreeg ik een enorme zak vol Turkse broden en een paar croissants. Toen ik langs kwam mocht ik uit de vitrine ook nog een vers broodje uitzoeken. Daar betaal je dan maar tussen de drie en zes euro voor, maar een heel gezin kon er van eten.”

Nynke heeft door de app veel restaurants en zaakjes leren kennen, zoals The Harvest in Noord, waar je biologische en vegetarische producten uit de regio krijgt. “Hun heerlijke Harvest Bowl zat bomvol kakelverse spullen. Deze box is op de app meestal snel weg, maar als hij er nog tussenstaat koop ik ‘m gelijk.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden