<p>Saskia van der Valk-Romeijn werkt samen met OPEN Rotterdam aan de vitaliteit van ouderen. (Foto: Jurgen Huiskes)</p>

Saskia van der Valk-Romeijn werkt samen met OPEN Rotterdam aan de vitaliteit van ouderen. (Foto: Jurgen Huiskes)

()

StoelFIT: een kwartiertje gym waar pit in zit!

Rotterdam - Door lange uren thuiswerken tijdens de lockdown bewegen we stukken minder. Dat kan anders, dacht Saskia van der Valk-Romeijn (57). Samen met OPEN Rotterdam maakte ze 24 afleveringen van StoelFIT: lekker bewegen op gezellige muziek, gewoon vanuit je luie stoel.

door Cathelijne Beijn

Om je lichaam gezond te houden moet je regelmatig bewegen. Dat hoort nou eenmaal bij een gezonde lifestyle. Maar nu de sportscholen dicht zijn en we veel thuis zitten, komt de klad er al snel in. Oud-gymjuf Saskia van der Valk-Romeijn heeft daar iets op bedacht. Met haar nieuwe serie StoelFIT doe je vanaf je stoel simpele oefeningen voor soepele en sterke armen, benen, buik en rug. “Het zijn niet zomaar bewegingen, er zit tien jaar onderzoek achter om je hele lijf aan bod te laten komen met verschillende soorten oefeningen”, legt Saskia uit. “Hierdoor functioneert het lichaam weer beter en zitten mensen beter in hun vel.”

Vijftig plus

Hoewel iedereen mag meedoen is StoelFIT vooral bedoeld voor ouderen vanaf vijftig jaar, of mensen die lichamelijke klachten hebben. “Het is geen spiertraining, maar makkelijke en leuke beweegoefeningen waarmee je energiebanen en reflexpunten geactiveerd worden”, zegt Saskia. “Elke dag een kwartiertje meedoen geeft meer effect dan elke week een uur.” Ze wil het bewegen vooral leuk maken, door muziek te gebruiken die je meteen in gang zet. Zoals hits uit de jaren zestig, zeventig en tachtig waar je lekker blij van wordt. “Het lichaam reageert automatisch op dit soort gezellige muziek, dus gaan de oefeningen makkelijker. Het geeft plezier én je lichaam roest niet vast. En omdat de lesjes niet moeilijk zijn, ondervinden mensen snel dat ze veel meer kunnen dan ze denken.” Ook voor dementerende ouderen is StoelFIT goed. “Die herkennen de muziek en worden meteen vrolijk en beweeglijk.”

Oogspieren

Saskia haalt voor haar oefeningen inspiratie uit de bewegingsmethodes van beroemde bewegingstherapeuten als Paula Garbourg en Anne Seidl. Zij stellen dat het lichaam één geheel is en dat elke beweging invloed heeft, hoe klein ook. “Je handpalm staat bijvoorbeeld in relatie tot je buik, en je handrug tot je rug. Als je oefeningen doet waarmee je je handrug activeert, merk je bijvoorbeeld dat je automatisch meer rechtop gaat zitten. Ik ga met mijn oefeningen uit van het hele lichaam, want alles werkt met elkaar samen. Zelfs je oogspieren kunnen meedoen!”

Honderden oefeningen

Saskia kan wel honderden oefeningen bedenken die je vanaf je stoel kunt doen. “Je moet natuurlijk wel een beetje creatief zijn. Daarom werk ik ook met hulpmiddelen als grote en kleine ballen, een stok of een elastische band. Ook doe ik veel voetgymnastiek. Dat verbetert de balans en coördinatie, waardoor ouderen minder snel zullen vallen.”

Gymjuf

De vraag naar oefeningen vanuit een stoel kwam vanuit de senioren sportclub waar Saskia al jaren lesgaf. “Ik ben een ouderwets opgeleide gymjuf en heb 25 jaar lesgegeven. Vanaf het begin had ik al interesse in kinderen met een motorische stoornis die bij het sporten niet mee konden komen. Sinds de jaren tachtig heb ik me verdiept in Motorische Remedial Teaching (MRT), waarbij met speelse activiteiten de motorische vaardigheden van kinderen worden gestimuleerd. Ik zag het positieve effect al snel; niet alleen hun coördinatie werd beter, maar ze hadden weer plezier in het bewegen en hun zelfvertrouwen groeide. Zo heb ik mijn werk steeds verder doorontwikkeld en pas ik mijn ervaringen nu toe op ouderen.” Van het werken met senioren krijgt Saskia enorm veel energie. “Mensen reageren zo leuk op de lessen, dat is heerlijk om te zien. Er wordt heel wat afgelachen. Van dit werk raakt je portemonnee niet vol, maar je hart wel.”

StoelFIT is iedere dinsdag om 18:15 uur te zien bij OPEN Rotterdam en wordt elk uur herhaald. Meer informatie over Saskia vind je op www.fitrotterdam.net

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden