Die mysterieuze paal in het Buizengat? Dat is een oude fontein!

Rotterdam - In januari kregen we een bericht in de mail. Over een mysterieuze paal in het Buizengat, achter de Oostzeedijk in Kralingen. Ilse de Werk vroeg zich af wat dit toch voor roestige paal is waar ze tegenaan kijkt. Was het ooit iets functioneels of is het kunst? We hebben het antwoord!

De vraag kwam deze week weer terug op Twitter. En bij gemeente. Maar het antwoord bleef wederom uit. Tot we net mail kregen van Koos Stadhouders! Hij zegt erbij dat hij de verklaring te weten kwam dankzij de hulp van Chantal Zeegers van D66:. Dit is het verhaal:

‘De buis hoort bij het Adriaan Volkerhuis en betreft de restanten van een fontein die door binnenhuisarchitect/kunstenaar Kor Aldershoff in 1973/74 is ontworpen in opdracht van de Adriaan Volkergroep, de opdrachtgever van het gebouw. Het was een directe opdracht, dus liep niet via de gemeente en dus ook niet via het bureau van Maaskant, de architect van het gebouw. Op 16 april 2021 is er een gesprek geweest tussen SO en Kor Aldershoff. Hij vertelde dat de fontein oorspronkelijk reageerde op eb en vloed via een soort balasttanks en rond de buis gegroepeerde elementen. Hij heeft geen nadere informatie meer over de fontein en er is toentertijd bij zijn weten ook niets over gepubliceerd. Mogelijk is er in het archief van de Adriaan Volkergroep nog informatie over te vinden. Hij wilde er graag nog even bij vertellen dat de fontein in onbruik is geraakt toen de nieuwe woningen er omheen zijn gebouwd en de bewoners hebben geklaagd over geluidsoverlast.’

Met vriendelijke groet, Koos Stadhouders

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden