Bij de eerste vaccinaties voor de zorg: ‘Gierende zenuwen!’


<p>René de Ruiter uit Ouddorp was een van de eerste zorgmedewerkers die werd ingeënt tegen het coronavirus bij vliegveld Zestienhoven.</p>

René de Ruiter uit Ouddorp was een van de eerste zorgmedewerkers die werd ingeënt tegen het coronavirus bij vliegveld Zestienhoven.

(Foto: Nynke Vermaat)

Bij de eerste vaccinaties voor de zorg: ‘Gierende zenuwen!’

Rotterdam - Het is een af en aan van auto’s bij vliegveld Zestienhoven. Er komen steeds weer nieuwe mensen met mondkapjes uit het ‘vaccinatie paviljoen’. Het is vandaag (vrijdag 8 januari) de eerste dag dat er bij de priklocatie bij het vliegveld vaccinaties werden gegeven aan zorgmedewerkers. Voor de mensen die als een van de eersten werden ingeënt, was dat best spannend!

door Nynke Vermaat

“Het geeft toch een opgelucht gevoel om een vaccinatie te hebben”, zegt Aad Klos, medewerker bij zorginstelling Laurens. “Het voelt als een stap in de goede richting. Zo is de kans kleiner dat ik besmet raak en anderen kan besmetten. Hopelijk kunnen we dan snel weer op een andere manier gaan samenleven.”

Vaccin halen of niet?
Twijfels over het wel of niet nemen van het vaccin, waren er wel. “De zenuwen gieren nog door mijn lijf!”, vertelt mevrouw H. Ayden, ook werkzaam bij Laurens. “Zo’n prik vind ik sowieso niet heel fijn en ik had ook gelezen over mogelijke bijwerkingen. Maar als je zoveel ellende hebt gezien als wij, ziektes en overlijdens, dan doe je het toch. Om de zwakkeren te beschermen. En om mijn ouders weer te kunnen zien.”


Mevrouw H. Adyen (rechts): “Ik was zenuwachtig voor de prik, maar het hielp dat mijn collega mee ging.”

Ook Monique Postema, medewerker bij een kleinschalige woonvorm voor mensen met dementie, had wat twijfels over het halen van de vaccinatie. “Maar toen had ik het er met mijn man over. Die zei: ‘Als je over twintig jaar of zoiets bijwerkingen krijgt, ben je tachtig.’ Dus als ze er zijn, zal ik er in ieder geval niet lang last van hebben”, zegt ze. “Maar het valt denk ik wel mee.”


Monique Postema: “Mijn man zei: ‘Als je over twintig jaar of zoiets bijwerkingen krijgt, ben je al tachtig.’”

Als de kippen bij
Daarentegen stond René de Ruiter uit Ouddorp, werkzaam in de ouderenzorg, te springen om een vaccinatie. “Als ik hiermee de ouderen kan beschermen, waarom zou ik het dan niet doen? Maar ik doe het ook een beetje voor mijzelf natuurlijk. Ik ben 62 jaar en val dus ook in de groep voor wie het virus erg gevaarlijk is”, zegt hij. “Mijn vrouw werkt in het ziekenhuis in Dirksland en van haar hoor ik hele nare verhalen over covid.”


René de Ruiter: “Twijfels? Ik stond juist te springen om een vaccinatie!”

Maria Esteves Pereira werkt in de huishouding bij Laurens. Ook zij liet zich vaccineren om anderen te beschermen. “Ik vond het spannend om na mijn vijftigste nog een vaccinatie te krijgen, maar ik heb het gedaan voor mijn collega’s”, vertelt ze. “En het ging goed hoor. In een kwartier was ik klaar.”


Maria Esteves Pereira: “Ik heb het gedaan voor mijn collega’s.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden