Julia is gelukkiger door hulphond Lana, maar moet het geld nog bij elkaar sprokkelen


Julia en Hulphond Lana
Julia en Hulphond Lana (Foto: Pim Bijl)

Julia is gelukkiger door hulphond Lana, maar moet het geld nog bij elkaar sprokkelen

Rotterdam - Wat een schatje, dit 10 weken oude hondje Lana! Maar ze is meer dan een lieve pup. Lana moet de 22-jarige Julia Koene uit Spangen namelijk gaan helpen bij haar psychische problemen. De opleiding tot psychosociale hulphond kost 9000 euro die Julia zelf moet betalen. Om dat bij elkaar te krijgen is ze een crowdfunding actie gestart. 

“Sinds mijn 15e loop ik in klinieken rond, die mij helpen bij mijn psychische problemen. Vanaf mijn 15e tot 20e heb ik gestreden voor anorexia, waar ik nu zo goed als vanaf ben,” vertelt Julia. Het herstel heeft haar veel tijd en energie gekost en ging met ups en downs. “In de tijd dat iedereen naar school ging en moest gaan, zat ik opgenomen in de kliniek en staarde ik naar lege muren en zat ik vol met mijn eigen lichaam en gedachtes in de knoop.”

‘Praten en medicatie is niet genoeg’
Maar ondanks dat die tijd nu achter haar ligt, is Julia er nog niet. Na lang wachten mocht ze afgelopen april weer in behandeling voor haar depressie. “Toch besefte ik mij dat praten en medicijnen niet het enige is wat ik nodig heb. Ik voel me vaak alleen en somber. Toen ik bij iemand op mijn Facebook las dat ze een hulphond kreeg dacht ik, dát is wat ik nodig heb. Een maatje die er altijd en overal voor mij is.”

Julia kwam meteen in actie. Belde naar stichtingen, mocht op intake en kreeg groen licht om het traject te starten. “Ik kon wel huilen van geluk. Nu 2,5 maand later heb ik na heel veel bellen en mailen naar fokkers Lana bij mij wonen, een Flatcoated Retriever. Wij hebben nu alweer drie keer training gehad en dat gaat erg goed! Ik kijk echt naar de trainingen uit.”

‘We blijven altijd bij elkaar’
Lana opvoeden is een grote stap voor Julia, omdat ze het soms nog moeilijk vind om goed voor zichzelf te zorgen. “Maar gelukkig helpt mijn vriend, Pim, ons daar ook bij. Na 1,5 jaar trainen krijgen we een examen en gaan we kijken of Lana een echte hulphond label krijgt.” Soms vragen mensen aan Julia of Lana een blindengeleidehond is en of ze het niet moeilijk vindt om haar na een tijdje weg te moeten doen. “Dat hoeft dus niet, wij worden één team en blijven altijd bij elkaar.”

De opleiding tot psychosociale hulphond kost 9000 euro die Julia zelf moet betalen. Daarom is ze een crowdfunding actie gestart. Doneren kan via deze link. Met grote dank van Julia én Lana natuurlijk. “Alle beetjes helpen ontzettend!”

Op Instagram is de opleiding van Lana te volgen via @hulphond_lana.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden