Kankerinstituut start onderzoek dankzij geld Marathon Rotterdam


Foto:

Kankerinstituut start onderzoek dankzij geld Marathon Rotterdam

Rotterdam - Minder bezoeken aan het ziekenhuis na een behandeling tegen kanker, maar thuis de nazorg ontvangen zónder verlies van kwaliteit. Het Erasmus MC Kankerinstituut gaat onderzoeken of dit mogelijk is. Het door KWF goedgekeurde onderzoek wordt bekostigd vanuit de opbrengsten van de NN Rotterdam Marathon.

Voor veel vormen van kanker geldt dat er na de behandeling altijd nog kans bestaat op terugkeer van de ziekte. Daarom staan patiënten vaak lang onder intensieve controle in het ziekenhuis. Met bloedtesten en scans controleren artsen of de ziekte niet terugkeert.

Maar deze nacontroles in het ziekenhuis staan om meerdere redenen ter discussie, stellen initiatiefnemers prof. Kees Verhoef en dr. Dirk Grünhagen, beiden als chirurg werkzaam in het Erasmus MC. “Naar schatting 80 procent van de bezoeken van een kankerpatiënt aan een ziekenhuis betreft nacontroles. Afgezien van de hoge kosten voor de zorg, zijn de nacontroles ook belastend voor de patiënt. Lang wachten op de uitslag levert stress op. En patiënten moeten ook jarenlang geregeld naar het ziekenhuis afreizen, wat niet voor iedereen even praktisch is.”

‘Nu belangrijker dan ooit’
De chirurgen willen daarom waar mogelijk de nacontrole meer vanuit huis organiseren. In het onderzoeksproject kunnen deelnemende darm- en teelbalkankerpatiënten zelf eenvoudig thuis bloed afnemen en opsturen naar het laboratorium voor analyse. Bij een ongunstige uitslag volgt een afspraak in het ziekenhuis; bij een gunstige uitslag kunnen deelnemers zelf kiezen tussen een ziekenhuisbezoek, een telefonische afspraak of videocall.

Wanneer blijkt dat nacontrole vanuit huis haalbaar en net zo veilig is, dan kan dit navolging krijgen in de rest van het land en bij andere vormen van kanker, zo verwachten de onderzoekers.

Dankzij de NN Marathon Rotterdam
Het projectteam gaat de komende jaren aan de slag met een projectbudget van 822.500 euro. Dat is mogelijk dankzij crowdfunding door de deelnemers van de NN Rotterdam Marathon. Hoewel deze vanwege de COVID-pandemie niet doorging, hadden de deelnemers dit bedrag al verzameld. In overleg met de organisatie is besloten om het bedrag niet voor later te reserveren, maar direct aan te wenden om dit belangrijke onderzoek snel van start te kunnen laten gaan. In 2021 zal de hardloopwedstrijd plaatsvinden op 23 en 24 oktober.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden