<p>Een van de ransuilen &nbsp;op het terrein van de volkstuinvereniging. Volgens de tuinders is de sloop van het tuinenterrein een aanslag op dit soort bijzondere dieren in de stad.</p>

Een van de ransuilen  op het terrein van de volkstuinvereniging. Volgens de tuinders is de sloop van het tuinenterrein een aanslag op dit soort bijzondere dieren in de stad.

(Foto:)

Petitie tegen de sloop van volkstuinen in Delfshaven

Rotterdam - Tuinders van volkstuinvereniging Streven naar Verbetering (SNV) zijn geschokt door plannen van het gemeentebestuur om een groot deel van het complex in Delfshaven te slopen. Een derde van het tuinenterrein zou moeten worden opgeofferd om plaats te maken voor een kunstgras voetbalveld. Er is een petitie gestart om sloop te voorkomen.

Op 1 december 2020 besloot het college van B&W dat de volkstuin een van de twee mogelijke locaties is voor een tweede voetbalveld van voetbalvereniging Steeds Hooger, inclusief parkeerplaats, kantine en kleedruimte. Hiervoor moeten 90 tuinen verdwijnen. Een derde van het SNV-terrein zou moeten worden opgeofferd om plaats te maken voor een kunstgras voetbalveld, ter uitbreiding van voetbalvereniging Steeds Hooger. En dat terwijl de volkstuinvereniging in trek is. Volgens SNV zijn er op dit moment 243 gezinnen lid en is er een wachtlijst van ruim 150 gezinnen.  

Volgens de tuinders is de sloop van het tuinenterrein een aanslag op unieke biodiversiteit. “Op het terrein van SNV leven beschermde vleermuizen, ransuilen, egels, vogels en vele insectensoorten. Er staan decennia oude bomen, waaronder Chinese cipressen. Daarnaast fungeert het terrein als wateropvang voor de omliggende wijken.” 

Daarbij is de vereniging een hechte gemeenschap. Er is op het terrein veel contact tussen mensen met verschillende sociale en culturele achtergronden die samen zorgen voor het onderhoud van de tuinen maar ook het gemeenschappelijk deel van dit openbare stadspark.

De petitie ‘Stop sloop volkstuinvereniging Streven naar Verbetering’ is al ondertekend door 4.133 mensen. Ondertekenaars zijn leden en vrienden van de volkstuinvereniging, inwoners van de omliggende wijken in Delfshaven (Middelland, Nieuwe Westen en Blijdorp) en natuurliefhebbers. 

Met de petitie probeert de vereniging een duidelijk signaal af te geven. Het definitieve besluit over de sloop van de gemeente valt in de zomer van dit jaar.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden