Duurzamer (en goedkoper) wonen, Woonstad heeft het maar druk mee


<p>Duurzamer wonen, betekent duurzamer koken, bijvoorbeeld met inductie in plaats van gas. (Foto: Woonstad Rotterdam)</p>

Duurzamer wonen, betekent duurzamer koken, bijvoorbeeld met inductie in plaats van gas. (Foto: Woonstad Rotterdam)

(Foto: )

Duurzamer (en goedkoper) wonen, Woonstad heeft het maar druk mee

Zonder gas, beter geïsoleerd, of een vorm daar tussenin. Onze manier van wonen verandert. En dat is niet alleen duurzamer maar ook goedkoper, zo benadrukt Maria Molenaar, bestuursvoorzitter van Woonstad Rotterdam.

door Emile van de Velde

Rotterdam - Woonstad Rotterdam voelt zich verantwoordelijk. Voor het leefbaar houden van de aarde. Voor het groen, de flora en de fauna. En dat vraagt om een ander soort huizen, zo energiezuinig dat ze bijna geen CO2 meer uitstoten. Dat zie je nu al in de stad, en komend jaar steeds meer.

Het kan snel gaan, met onze andere manier van wonen. Het is ook nódig. Molenaar: “Voor veel mensen lijkt het misschien een ver-van-mijn-bedshow. Maar het gaat er uiteindelijk om dat de aarde leefbaar blijft voor ons allemaal. Voor mensen, maar ook voor planten en dieren. En het gaat niet alleen om energiebesparing. De aarde warmt op, we krijgen vaker heftige regenbuien, onze kelders lopen onder water. De plassen die ik nu soms hier vanuit kantoor op de Rochussenstraat zie, zijn groter dan ze waren.”

Als het gaat om energietransitie loopt Woonstad Rotterdam voorop vergeleken met andere woningcorporaties. De woningcorporatie heeft al ruim 10.000 woningen van het aardgas afgehaald. In 2050 moeten alle 51.000 woningen aardgasvrij zijn. De meeste huizen worden nu aangesloten op het Rotterdamse warmtenet. Bouwtechnieken om warmtepompen in nieuwe woningen te verwerken ontwikkelen zich snel, manieren om op het dak met zonnepanelen elektriciteit op te wekken net zo goed.

Molenaar: “Die transitie is één ding, maar er is meer. Uiteindelijk willen we alles circulair doen. Nu al hergebruiken we steeds meer materiaal. Glas komt van oude bushokjes, wc-potten komen uit gesloopte gebouwen van het Erasmus MC. Waar we slopen, gebruiken we ook zoveel mogelijk materiaal opnieuw. Daarnaast gaat het er óók om de uitstoot van CO2 te beperken. We isoleren zoveel mogelijk woningen.”

Naast de energietransitie en circulair bouwen, probeert Woonstad ook steeds meer ‘klimaatadaptief’ te bouwen. Dat wil bijvoorbeeld zeggen dat er rekening gehouden wordt met meer regen in de toekomst. Groene daken bijvoorbeeld, want nergens zijn er zoveel platte daken als in Rotterdam. Ook regentonnen in tuinen en wateropvang op pleinen en binnenterreinen moeten ervoor zorgen dat we onze voeten droog houden.

Waar gebeurt er wat?
Er gaat van alles gebeuren in 2021, zo zie je in een (kort) overzicht van de plannen hieronder. Vrijwel altijd betekent duurzamer wonen, minder energieverbruik, dús lagere rekeningen.

Pendrecht
In Pendrecht worden wooncomplexen gerenoveerd en van het aardgas gehaald. Verwarming en warm water komt voortaan van het warmtenet. Ook worden er zonnepanelen geplaatst. Bij de eengezinswoningen worden gevels geïsoleerd.

Prinsenland/Lage Land
De woningen in de Prinsessenflats worden verbeterd. De woningen worden aangesloten op het warmtenet en de bewoners gaan over op inductiekoken.

Kralingen
Studentencomplex ‘De Snor’ in Kralingen krijgt een nieuw groen dak dat zorgt voor betere isolatie en koeling, er komen zonnepanelen én er komen kleine windmolens.

Oude Westen
Een portiek in het Oude Westen krijgt een eigen energiecentrale op het dak, de bewoners besparen daardoor 300 euro op hun energierekening.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden