Foto:
Aangeboden door chordify Sponsored content

Veranderlijke muzieksmaak tijdens COVID-19

Het is niet te ontkennen dat COVID-19 veel invloed heeft gehad op ons dagelijks leven. We gaan niet meer naar de kroeg en werken thuis. Maar daardoor kozen we ook massaal voor ander vertier. Aan het begin van dit jaar kozen veel mensen voor een verbouwing. Daarna ging mensen op zoek naar nieuwe hobby’s of andere sportieve activiteiten. 

Ook kozen veel mensen ervoor om een instrument te leren spelen. Online zijn er genoeg mogelijkheden om akkoorden te vinden voor gitaar, piano of ukelele. Hiermee kun je gemakkelijk liedjes leren zoals Hey Jude van The Beatles. Maar toch is er iets geks aan de hand. Onze muzieksmaak lijkt beïnvloed door COVID-19. 

De positieve invloed van muziek maken en luisteren 

Zowel muziek maken als luisteren heeft positieve invloed op ons. Wanneer je muziek maakt kun je beter plannen, wordt je geheugen getraind en het draagt zelfs bij aan je niveau van empathie. Redenen genoeg om online de akkoorden op te zoeken van Coldplay.

Verder zorgt muziek luisteren ervoor dat je dopamine aanmaakt. Dopamine is een geluksstofje wat zorgt voor een rustige ademhaling, een lage hartslag en minder stress. Dus met zowel het bespelen, als het luisteren ervaar je de positieve effecten van muziek. Maar ondanks de positieve invloeden heeft COVID-19 niet alleen invloed hoe wij muziek ervaren of waarom we het gaan bespelen, het heeft ook effect op onze muzieksmaak. 

Andere keuzes voor muziek 

Dankzij COVID-19 worden er andere activiteiten gedaan. Zo zijn meer mensen gaan hardlopen en zoeken dus muziek waardoor je harder loopt. Maar ook klassieke muziek wordt meer geluisterd. Onderzoek toont aan dat klassieke muziek effect heeft op onze concentratie en rust. Dankzij een nummer van Bach voel je je snel meer geconcentreerd en rustig. Er is geen zang dus je kunt je heerlijk concentreren. 

Maar ook humor komt terug. Nummers zoals Toxic van Britney Spears wordt vaker beluisterd. Veel mensen ontwikkelen speciale lijsten voor COVID-19 en creëren zo hilarische lijsten. 

Zo heeft dit virus niet alleen invloed op onze dagelijkse activiteiten, maar ook op onze muzieksmaak. Een stukje concentratie, geluk en genot is zeer welkom. Dus pak een gitaar of zet een lekker nummertje op en geniet ervan! 

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden