<p>Ingezonden foto via @havenloods op Twitter. Rotterdam Verlicht bij Zuidplein.</p>

Ingezonden foto via @havenloods op Twitter. Rotterdam Verlicht bij Zuidplein.

(Foto: Anneke van Huis &nb)

Nog veel vragen over Rotterdam Verlicht, en dít zijn de antwoorden!

Rotterdam - Al sinds begin deze maand krijgen we elke avond prachtige foto’s binnen van de lichtkunstwerken die overal in de stad opduiken. En elke avond krijgen we er vragen over. Wat is dat nou toch wat we zien? Veel Rotterdammers weten het niet. Tijd voor antwoorden.

door Emile van de Velde

Ook Mothership, dat het evenement in opdracht van de gemeente Rotterdam organiseert, vindt het tijd voor meer informatie over de verlichte pleinen en de bundels op daken. Een officiële opening van het evenement is meerdere keren om diverse corona-reden uitgesteld en media-publicaties dringen blijkbaar minder goed door in de Rotterdamse huizen dan een felle lichtstraal vanaf de Laurenskerk.

Wat is Rotterdam Verlicht?

Een nieuw evenement dat jaarlijks moet terugkeren om van Rotterdam meer een ‘winterstad’ te maken. Een stad waar ook in de donkere dagen van het jaar iets te beleven is. Ná corona zal die winterprogrammering pas echt kunnen groeien, maar dit jaar maken we dus al kennis met Rotterdam Verlicht. Van begin december tot en met 20 februari vindt de eerste editie plaats, iedere dag, vanaf de schemering tot 23.00 uur.

Oh, is dat in plaats van het vuurwerk?

Nee, maar ook dáár heeft Mothership iets voor bedacht. Op 31 december kunnen we het nieuwe jaar inluiden met een spectaculaire droneshow, muzikaal begeleid door het Rotterdams Philharmonisch Orkest. En ga nou niet allemaal buiten omhoog staan te kijken om middernacht; de show is al opgenomen en kun je tijdens de jaarwisseling online zien. De opnames vonden afgelopen weken plaats in het grootste geheim, maar met goed zoeken kun je hier en daar op Instagram al wel wat beelden vinden, gemaakt door verraste nachtbrakers...

En volgend jaar weer gewoon het Nationale Vuurwerk op de Erasmusbrug?

Daar lijkt het wel op. Al zijn er genoeg mensen en bestuurders die na het particuliere vuurwerk (in Rotterdam is het vuurwerkverbod er niet alleen dit coronajaar, maar ook komende jaren) helemáál van vuurwerk af willen. Vuurwerk is immers een stuk vervuilender dan drones.

Maar goed, Rotterdam Verlicht dus, waar kan ik dat eigenlijk zien?

In totaal zijn er in Rotterdam zo’n 65 plekken geschikt om aan het festival mee te doen. Dit jaar zijn er alvast 20. Op de ene plek is het lichtkunstwerk korter of langer te zien dan elders. Soms zijn het lichtbundels als op bijvoorbeeld de Laurenskerk of de Poort van Zuid, op andere plekken (bijvoorbeeld Noordplein en Heemraadsplein) ziet het er heel anders uit. Bij de A20 in Alexander kun je ‘De Vlam’ zien, verder zijn er twee locaties bij het Alexandrium, twee bij Zuidplein (op de Poort van Zuid en het Verzamelgebouw aan de Strevelsweg). Ook gaat er nog iets gebeuren aan de noordkant van de Van Brienenoordbrug, op Pakhuis Santos bij Rijnhaven, het oude postkantoor aan de Coolsingel, de Westersingel en... de Euromast natuurlijk. Want hoewel juist het mysterieuze een kracht is van Rotterdam Verlicht geeft Mothership wel alvast prijs dat maandag de Euromast zich aansluit! Later volgen er meer plekken.

Maar hoe ga ik dit nou allemaal zien?

Nou ja, mensen die hoog wonen, mensen met een balkon, die hebben mazzel. Verder is het natuurlijk een prachtige tijd van het jaar voor een stevige wandeling of een fietstocht. Als dat te koud voor je is, kun je ook prima terecht op rotterdamverlicht.nl of op social media. Alleen al bij De Havenloods komen er elke avond nieuwe foto’s binnen op Instagram, Facebook en Twitter.

Prachtig dat licht, maar kan dat ook niet heel irritant zijn?

Vorige week kwam er één klacht binnen, uit de Fenix I op Katendrecht. Nou ja, klacht, een bewoner stuurde een vriendelijk berichtje dat ie het echt briljant vond, maar dat vanwege het licht vanaf Zuidplein meteen zijn hele huiskamer verlicht was. Mothership heeft de lampen toen ander afgesteld. Sommige lichtbundels zie je van heinde en verre, tot in Spijkenisse genieten mensen mee. En als je de stad binnenkomt over de Van Brienenoordbrug zorgt Rotterdam Verlicht voor een soort baken, en krijg je nóg meer het gevoel van thuiskomen...

Zie ook rotterdamverlicht.nl!

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden