Een klimaatbestendige entree voor Diergaarde Blijdorp


<p>&nbsp;Via de omringende daken van het plein, waaronder het dak van de Rivi&egrave;rahal, zal het regenwater opgevangen worden en onder de grond gebufferd.</p>

 Via de omringende daken van het plein, waaronder het dak van de Rivièrahal, zal het regenwater opgevangen worden en onder de grond gebufferd.

(Foto: Wikifrits)

Een klimaatbestendige entree voor Diergaarde Blijdorp

Rotterdam -  In het monumentale voorplein van Diergaarde Blijdorp wordt vandaag de laatste ‘Bufferblocksteen’ gelegd. Hiermee wordt onder de klinkers van het plein is een innovatieve waterberging gerealiseerd. Regenwater wordt opgevangen en onder de grond opgeslagen. Vervolgens wordt het gezuiverd en gebruikt voor de dieren en planten. Blijdorp bespaart hiermee jaarlijks circa 9 miljoen liter kraanwater.

Onder de klinkers van het plein is een innovatieve waterberging gerealiseerd door middel van Bufferblocks. Met dit systeem wordt uiteindelijk zoveel water opgevangen en gezuiverd, dat het in een derde van de waterbehoefte van de Diergaarde kan voorzien. Bovendien gaat het overlast door hoosbuien in de omgeving tegen.

Boven én onder de grond krijgt het plein een stevige opknapbeurt. Het plein wordt niet alleen opgehoogd en opnieuw beklinkerd, maar dus ook omgevormd tot een buffer voor regenwater. Via de omringende daken van het plein, waaronder het dak van de Rivièrahal, zal het regenwater opgevangen worden en onder de grond gebufferd met 490 m2 aan Bufferblocks. Het regenwater wordt vervolgens gezuiverd door het biofiltersysteem van de Field Factors, zodat het hergebruikt kan worden voor dieren en planten.

Naar verwachting kan Blijdorp met dit nieuwe systeem jaarlijks circa 9 miljoen liter kraanwater besparen. Dat zijn zo’n 75.000 badkuipen vol en maar liefst 30% van de jaarlijkse watervraag aan deze zijde van de dierentuin. Het opvangen van regenwater voorkomt bovendien overbelasting en overstromen van het riool. Dat heeft weer een positief effect voor de waterkwaliteit in de aangrenzende wateren van de Statensingel en het Vroesenpark.

Diergaarde Blijdorp als proeftuin
Diergaarde Blijdorp heeft al jaren te kampen met wateroverlast op het voorplein bij de oude entree. Het voorplein is verzakt en deels geasfalteerd. Hierdoor bleven er vaak grote plassen liggen. Maar ook in tijden van droogte, kon de grote watervraag van Diergaarde Blijdorp voor problemen zorgen.

Met het combineren van een innovatieve buffer en een nieuw zuiveringssysteem van de start-ups Bufferblock en Field Factors heeft Diergaarde een primeur in handen. De duurzame facelift van het voorplein is mogelijk gemaakt met financiële steun van het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard, de Gemeente Rotterdam, de TU Delft en Hogeschool Rotterdam. Deze partijen werken samen in een innovatieprogramma, VPdelta genaamd.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden