Niels verstopt overal in de stad sokken!


<p>Op de Rotterdamse sok staan papegaaien, een ontwerp van straatkunstenaar Gilly Nelom.</p>

Op de Rotterdamse sok staan papegaaien, een ontwerp van straatkunstenaar Gilly Nelom.

(Foto: letsdogoods)

Niels verstopt overal in de stad sokken!

Rotterdam - Als je volgende week door Rotterdam loopt moet je niet raar op kijken als je opeens overal sokken ziet hangen. Dat heeft alles te maken met de lancering van de Rotterdamse sok: een initiatief van Let’s do Goods om de wereld een beetje mooier te maken. Voor elk paar sokken die je bij hen koopt, doneren zij een paar. Dat blijkt namelijk hard nodig... Oh en de sokken die je op straat vindt? Die mag je gewoon meenemen. Of weggeven, natuurlijk!

Een sok lijkt zo gewoon, maar er blijken dus heel veel mensen te zijn voor wie dit kledingstuk niet vanzelfsprekend is. In Nederland zijn 58.000 (!) mensen afhankelijk van kledinginzameling. De huidige coronacrisis doet daar nog een schepje bovenop. “Deze groep mensen heeft geen toegang tot iets vanzelfsprekends als een nieuw paar sokken. We hebben het dan niet alleen over de dakloze man op een bankje in het park, maar juist een steeds groter groeiende groep alleenstaanden en complete gezinnen in verborgen armoede,” vertelt initiatiefnemer Niels Hermus.

En laat sokken (en onderbroeken trouwens ook) nu net hetgeen zijn wat mensen niet naar de kledingbank brengen, maar weggooien. “Toen ik dat hoorde begon het te borrelen, kunnen we daar niet iets voor verzinnen? Op een gegeven moment begin je het leuk te vinden om iets toe te voegen, in plaats van alleen veel geld te verdienen,” zegt Niels, die eerder werkzaam was bij een grote textielhandel en nu werkt als freelance marketeer. Daarop is hij bij verschillende dag- en nachtopvangplekken binnen gelopen. “Ik zag dat je in elke grote stad wel een inlooplocatie hebt waar dak- en thuislozen creatief bezig kunnen zijn. Met die doelgroep zijn we aan de slag gegaan.”

Ontwerp van Gilly Nelom
‘Onze’ sok is ontworpen door de Rotterdamse straatkunstenaar Gilly Nelom en heeft als thema ‘Vrije vogels in Rotterdam’. Op de sok prijkt een kleurrijke papegaai, verwijzend naar de Surinaamse roots van Gilly. Vogels zijn een terugkerend onderwerp in zijn werk, ze staan symbool voor vrijheid zonder grenzen.

Dinsdag 8 december stapt Niels op de fiets om de sokken door de stad te verspreiden. Dat wordt nog een aardig tochtje, langs al die locaties. Ze zijn eigenlijk geheim, maar speciaal voor ons wil hij wel een tipje van de sluier oplichten. Zet je speurneus dus zeker even op bij de Erasmusbrug, de Euromast, Hotel New York, het Doelenplein, de Willemsbrug, de Markthal, het Centraal Station, Depot Boijmans Van Beuningen en andere ‘ansichtkaart locaties’! 

Kopen = doneren
Voor ieder paar sokken dat in Rotterdam wordt verkocht, wordt één paar sokken gedoneerd aan de Rotterdamse Nico Adriaans stichting, een organisatie voor maatschappelijke opvang. Ook werkt Let’s do Goods samen met het Leger des Heils. “Welvaart en kansen in de wereld zijn oneerlijk verdeeld. Zelfs in het welvarende westen zijn er grote verschillen. Wat voor de een vanzelfsprekend is, is dat voor een ander zeker niet. Goods wil de wereld samen mooier maken op sokken en tegelijkertijd mensen inspireren iets goeds voor een ander te doen. Een beladen en ambitieus doel, maar juist door de sok hiervoor als symbool te gebruiken maken we het luchtiger.”

Niels Hermus wil een jaar lang elke maand een design uit een andere stad lanceren. Het is de bedoeling dat er op dak- en thuislozen dag in oktober 2021 een expositie komt met de hele collectie sokken, alle kunstwerken én de artiesten. Niels, wij duimen dat het droog blijft tijdens je fietstocht dinsdag (ook fijn voor de gelukkige vinders van de sokken) en vinden je nu al een held... mét sokken. 

Meer weten over dit initiatief of de Rotterdamse sokken kopen? Kijk op www.letsdogoods.com.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden