‘Meerkoet is echt Rotterdams. Sterk en onverschrokken’


<p>&#39;Sterk, onverschrokken en niet bang voor een robbertje vechten.&#39; Meerkoeten zijn best Rotterdams, vindt Jeanette. (Foto: Kees Heij)&nbsp;</p>

'Sterk, onverschrokken en niet bang voor een robbertje vechten.' Meerkoeten zijn best Rotterdams, vindt Jeanette. (Foto: Kees Heij) 

(Foto: Kees Heij)

‘Meerkoet is echt Rotterdams. Sterk en onverschrokken’

Dé stadsvogel van Rotterdam? Dat is de meerkoet, vindt Jeannette Hoogeboom:

‘De meerkoet is voor mij een echte Rotterdammer. Sterk, onverschrokken, niet bang voor een robbertje vechten (er vallen geen doden), gebruikt alles wat hij kan vinden voor zijn nest en zorgt samen met partner goed voor zijn kids. Bij een ramp, bijvoorbeeld als het hele gezin grotendeels uitgemoord door reiger of snoek, gaat hij/zij niet bij de pakken neer zitten, maar onderneemt een nieuwe poging.”

“Veel uiterlijk vertoon hebben ze niet nodig. In hun uiterlijk zijn man en vrouw vrijwel gelijk, zwart met een witte snavel. De allerjongste meerkoeten zijn een lust voor het oog. Het lijkt een veelkleurig spektakel, maar dat duurt niet lang.”

“Omdat de meerkoet in het water en in de nabije omgeving daarvan blijft, heeft het verkeer weinig last van ze. Ik heb nog nooit een meerkoet de weg over zien steken. Zelf verplaatsen ze zich voornamelijk in het water, en vaak met die geweldige grote poten rennend over het water. Ik ben steeds weer onder de indruk van ze.”

Moet Rotterdam niet een échte stadsvogel hebben, zoals sommige andere steden? Op deze vragen zoeken we een antwoord, en de lezers van De Havenloods mogen het zeggen. Welke stadsvogels is het meest Rotterdams? Welke lijkt het meest op onszelf?
Dierenwethouder Bert Wijbenga heeft al beloofd dat hij met de inzendingen aan de slag gaat, dus wie weet wordt er straks wel een heuse Rotterdamse stadsvogel benoemd!
Mail jouw Rotterdamse stadsvogel naar redactie.hl@dpgmedia.nl, reageer via De Havenloods op sociale media of app naar 06 233 66 745.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden