'Rotterdam heeft nogal wat rare vogels'


<p>&#39;Rotterdam heeft nogal wat rare vogels. Denk aan de Maaswatersnip, de afmeerkoet, parlevink en vergeet de scheepspatrijs niet.&#39;</p>

'Rotterdam heeft nogal wat rare vogels. Denk aan de Maaswatersnip, de afmeerkoet, parlevink en vergeet de scheepspatrijs niet.'

(Foto: stockfoto)

'Rotterdam heeft nogal wat rare vogels'

Sommige lezers zien overal vogels. Of die nou bestaan of niet. Zoals Albert Quist:

"De echte Stadsvogel van Rotterdam? Daar hoeven we toch niet naar te zoeken? We hebben immers al jaren de Zwaan. De witte zwaan die veel wordt gezien in het hart van onze stad. Daar raak je nooit op uitgekeken en welke stad heb dat nou?

Maar de oproep in de Havenloods zette mij aan het denken. Als gediplomeerd IVN natuurgids schoten mij toch wat andere kandidaten te binnen.

Ja, Rotterdam herbergt nogal wat rare vogels. Rond de haven bijvoorbeeld de Maaswatersnip, de afmeerkoet, de parlevink en de kadeloper (het broertje van de oeverloper die in de polders rond Rotterdam foerageert). En niet te vergeten de patrijs die behalve op de Maasvlakte ook in de haven aan boord van schepen nestelt: deze scheepspatrijs is waar te nemen achter die ronde raampjes vlak boven de waterlijn. Verspreid door de stad en niet alleen in onze stadsparken treffen we daarnaast te pas en te onpas de grotebekplevier aan, deze veroorzaakt regelmatig enige overlast.

Als ik echter in de jury zat, zou ik uit twee vogels kiezen die werkelijk uniek zijn voor Rotterdam: de Rottegans en de Laurenstorenvalk, daar kan geen enkele andere stad groots op zijn!'

Moet Rotterdam niet een échte stadsvogel hebben, zoals sommige andere steden? Op deze vragen zoeken we een antwoord, en de lezers van De Havenloods mogen het zeggen. Welke stadsvogels is het meest Rotterdams? Welke lijkt het meest op onszelf?

Dierenwethouder Bert Wijbenga heeft al beloofd dat hij met de inzendingen aan de slag gaat, dus wie weet wordt er straks wel een heuse Rotterdamse stadsvogel benoemd!

Mail jouw Rotterdamse stadsvogel naar redactie.hl@dpgmedia.nl, reageer via De Havenloods op sociale media of app naar 06 233 66 745.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden