Zuid barst van de jongeren met talent


<p>Stagiair Jurenci&euml;ne, jongerencoach Lizzy en vrijwilliger Saad in de MDT Shop</p>

Stagiair Jurenciëne, jongerencoach Lizzy en vrijwilliger Saad in de MDT Shop

(Foto: Cathelijne Beijn)

Zuid barst van de jongeren met talent

Rotterdam - In de voormalige bowlingbaan op Zuidplein zit het kantoor van Maatschappelijke Diensttijd op Zuid (MDT); een club gemotiveerde hulpverleners die jongeren coachen om aan een opleiding of werk te komen. “Want talent, dat ligt hier voor het oprapen”, zegt jongerencoach Lizzy van Wing.

door Cathelijne Beijn

De jongeren - waarvan het grootste deel uit nieuwkomers of statushouders bestaat - en MDT vinden elkaar via scholen, vluchtelingenwerk of wijkteams. Maar tijdens het coachen komen ook problemen als schulden, werkeloosheid en zelfs dakloosheid aan het licht. “In deze tijd komen veel jongeren in een vicieuze cirkel terecht”, vertelt Lizzy. “Ze raken hun baan en inkomen kwijt, slapen bij iemand op de bank en moeilijk aan werk. Wij begeleiden deze jongeren en geven hen een toekomstbeeld.”

Zo kwamen Lizzy en haar team op het idee om een winkel te beginnen voor iedereen die even krap bij kas zit. Niet alleen voor de jongeren, maar ook voor mensen uit de wijk. “Alle spullen in onze MDT Shop zijn gratis. Denk aan baby- en kinderkleertjes, winterjassen, speelgoed en huishoudelijke artikelen; alles waar behoefte aan is.” De reacties zijn hartverwarmend, vertelt stagiair Jurenciëne Janzen die meehelpt in de winkel. “Er is erg veel schaamte rond armoede. De meeste mensen zijn te bescheiden om zomaar iets te pakken. Maar als wij uitleggen wat we doen beginnen ze te stralen.”

Saad Alhowar is één van de jongeren die door MDT werd begeleid. Nu helpt hij als vrijwilliger in de winkel. “Als Syrische vluchteling weet ik waar mensen die hier een bestaan opbouwen behoefte aan hebben”, vertelt hij. “Ik ben blij als ik mensen gelukkig kan maken met iets kleins als een broek of een paar schoenen.” Saad gaat dankzij MDT in februari aan een opleiding Human Resource Management beginnen. “Mijn coaching is nu afgerond, maar ik blijf nog even om te helpen”, lacht hij.

De coaches van MDT zorgen ervoor dat ze het beste halen uit jongeren op Zuid. Daarbij spelen zij niet zozeer in op een opleiding, maar vooral op persoonlijk talent en hoe dat het beste tot z’n recht komt. Iemand die bijvoorbeeld door corona z’n baan in de horeca is kwijtgeraakt, kan op een andere plek zijn hospitality talenten volledig inzetten, is het idee. Voorwaarde is wel dat de jongeren als tegenprestatie iets terugdoen voor de wijk, zoals vrijwilligerswerk in de MDT Shop.

MDT Shop: wo en vr open van 16.00 - 18.00 uur. Bel voor donaties naar 06 - 47346954.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden