Straatadvocaat Frank van der Schee: ‘Geef een broodje, maak een praatje als je een dakloze ziet’ [Rotterdammer van de Week]


<p>Frank van der Schee zet zich dagelijks in voor daklozen en als ervaringsdeskundige weet hij maar al te goed waar de hulp nodig is. (Foto: Remco Zwinkels)</p>

Frank van der Schee zet zich dagelijks in voor daklozen en als ervaringsdeskundige weet hij maar al te goed waar de hulp nodig is. (Foto: Remco Zwinkels)

Rotterdammer van de Week

Straatadvocaat Frank van der Schee: ‘Geef een broodje, maak een praatje als je een dakloze ziet’

Rotterdam - De Rotterdamse straatadvocaat Frank van der Schee is bekend van het populaire tv-programma Het Rotterdam Project uit 2018. Hierin kregen vijf Rotterdamse daklozen 10.000 euro en alle hulp die ze nodig hadden om hun leven weer op te pakken. Frank zet zich nog steeds dagelijks in voor daklozen en als ervaringsdeskundige weet hij maar al te goed waar de hulp nodig is. “Geef eens een broodje of een jas: een klein beetje aandacht kan het verschil maken.” Frank van der Schee is deze week onze Rotterdammer van de Week.

door Anne Klapmuts

Krijg je nog reacties op Het Rotterdam Project?

“Toen het programma werd uitgezonden, kreeg ik veel reacties van jongeren op straat, dat is nu niet meer. Maar het heeft wel veel invloed gehad op mijn werk, want alle mensen in die met daklozen werken, hebben het gezien. Mijn bekendheid helpt als ik iets voor een klant moet regelen bij ambtenaren of instanties. Ik moet eerlijk zeggen dat ik het programma zelf bijna niet heb gezien, ik kan dat niet aan, joh. Ik ben een stuiterbal van hier tot en met Groningen, het lijkt wel of ik speed op heb. Ik ben een afschuwelijke ADHD’er en blijkbaar doe ik altijd zo!.”

Wat doe je als straatadvocaat? 

“Ik ondersteun mensen die dakloos zijn of worden. Een straatadvocaat is per definitie ervaringsdeskundig. Ik heb zelf tien jaar op straat gewoond en ik weet dus hoe het is. Je wordt nergens meer serieus genomen als je dakloos bent en iedereen denkt dat het je eigen schuld is. Ik snap het, want je wordt pas dakloos als je stopt met huur te betalen. Maar daar zit natuurlijk een heleboel achter, het heeft met onvermogen te maken. De maatschappij is niet erg bereid om te helpen. Binnen de gemeente doen ambtenaren alles volgens het handboek, maar hebben geen flauw benul wat de gevolgen zijn als ze iemand afwijzen. Je bent gewoon een fiscaal nummer.”

“Tien jaar was wel iets te lang, maar ik ben er niet rouwig om dat ik dakloos ben geweest. Ik had die diepte blijkbaar nodig. Nu kan ik iets betekenen voor de groep mensen die niet gehoord worden en hun belangen behartigen. Ik ben blij dat ik dat kan doen.”

Kunnen jullie daklozen daarbij helpen? 

“Wij krijgen het ook niet altijd in een keer voor elkaar, maar we weten wel de middelen en wegen te vinden. Daarnaast hebben we afstand van het probleem; het is makkelijker om iemand anders shit op te lossen. Als het over jezelf gaat, komen er allemaal emoties bij kijken en een heleboel mensen laten het dan gaan. Wij kunnen in ieder geval helpen door de strijd voor hen aan te gaan. En een plek voor ze te vinden. Ik zou het wel fijn vinden als de gemeente daar een stuk flexibeler in werd.”

Wat is het belang van de Pauluskerk voor Rotterdam?

“Er zijn maar weinig plekken waar daklozen terecht kunnen en dat kunnen ze wel in de Pauluskerk. De groep die daar komt, zijn ook nog eens een verstoten groep daklozen. Ze vallen buiten de mazen van de wet of hebben gedragsproblemen. In plaats van een opvang of hulp, krijgen zijn een gebouwverbod, omdat ze tijdens een gesprek hun gedrag niet kunnen reguleren. Dit zijn eigenlijk de hardcore daklozen, vaak ook met verslavingsproblematiek. Een heleboel van die mensen hebben geen vertrouwen in de hulpverlening en in ambtenaren. Ze hebben in hun jeugd zo veel meegemaakt en hebben geen normen en waarden en omgangsvormen meegekregen. Het is superbelangrijk dat er voor hen zo’n plek als de Pauluskerk is.”

Wat kunnen Rotterdammers doen voor daklozen die ze op straat zien?

“Gewoon alleen al hallo zeggen is het begin. Je voelt je als dakloze minderwaardig en je wordt een soort van ontmenst. Iedereen kijkt naar je met een blik van ‘daar loopt weer zo’n dakloze’ en dat voel je. Dus maak gewoon een praatje of geef een broodje als je dat bij je hebt. Geld vind ik altijd een moeilijk punt, zelf geef ik het niet. Ik zat aan de dope, dus ik weet wat ze daarmee gaan doen. Maar een broodje, banaan of misschien een leuke jas: gewoon dat soort praktische dingen. Misschien zie je iemand op straat met kapotte schoenen en heb je zelf thuis nog zeven paar Nikes in de kast staan. Geef een paar! Dat kleine beetje aandacht kan al een heleboel veranderen.”

Op donderdag 3 december is Frank spreker tijden het online evenement Straattaal. Kaartjes kosten 5,00 euro en alle opbrengsten gaan naar het eethuis van de Pauluskerk.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden