We waren liever voor elkaar dan ooit in Rotterdam


<p>Kerst met opzoomerboom in 2019 in de Zwarte Paardenstraat in de wijk Cool. V&oacute;&oacute;r corona dus, dit jaar zal het anders zijn. Maar w&eacute;l met boom. (Foto: Jan van der Ploeg)</p>

Kerst met opzoomerboom in 2019 in de Zwarte Paardenstraat in de wijk Cool. Vóór corona dus, dit jaar zal het anders zijn. Maar wél met boom. (Foto: Jan van der Ploeg)

(Foto: Jan van der Ploeg)

We waren liever voor elkaar dan ooit in Rotterdam

Rotterdam - En toen het er écht om ging, toen stonden we er. Rotterdammers waren dit coronajaar liever voor elkaar dan ooit. Ze keken naar hun buren om, zorgden voor mensen in hun straat en leerden elkaar in lockdown beter kennen.

door Emile van de Velde

Liefst 600 straten méér dan afgelopen jaren sloten zich dit jaar aan bij het opzoomeren. Het waren er steeds zo’n 1800, maar in 2020 liefst 2400. Het lijkt erop dat de coronacrisis en bijbehorende lockdown voor een ware explosie heeft gezorgd van mensen die lief zijn voor hun buren en naar elkaar omkijken.

Opzoomer Mee

Dat had ook Opzoomer Mee niet meteen zien aankomen, zoals iedereen waren ook zij overvallen door de plotselinge ellende in maart van dit jaar. “We waren net begonnen met de campagne ‘Open up je straatje’, met een knipoog naar het songfestival”, vertelt Martin van Loon van Opzoomer Mee. “Dat hebben we toen meteen stopgezet. Daarna zijn we met de ‘Lief en Leed’-pakketjes begonnen. En dat liep echt storm, 1500 in drie weken werden er van besteld. Dát had ik nog nooit meegemaakt.”

Het succes van opzoomeren was natuurlijk al duidelijk, al jaren kijkt de rest van het land met bewondering naar de Rotterdamse opzoomerstraten. Waar mensen in actie komen als hun omgeving verloedert, als er heftige incidenten zijn en de maat vol is, of juist in nieuwbouwstraten waar ze elkaar willen leren kennen. Buren komen bij elkaar, weten Opzoomer Mee te vinden en gaan aan de slag. In andere steden wordt er inmiddels ook ge-opzoomerd, maar nergens is er zo veel succes als bij ons. Van Loon: “Het lijkt er op dat Rotterdammers vaak een houding hebben van: ‘de wereld om ons heen kan instorten, maar wij zíjn er voor elkaar.’”

Veel mensen leerden hun buren in de straat dit jaar een stuk beter kennen. Door de lockdowns leven we meer dan ooit tevoren in onze eigen buurt. En het lijkt er op dat het jarenlange opzoomeren dit jaar opeens extra goed van pas kwam, nu de nood hoog was.

Afrikaanderwijk

Van Loon: “In de straten die al meededen, hebben mensen elkaar afgelopen jaren goed leren kennen, door het opzoomeren. Ik denk aan een verhaal uit de Herman Costerstraat in de Afrikaanderwijk. Daar hadden de buren elkaar zo goed leren kennen dat ze precies wisten wie er extra aandacht nodig had, wie er ziek op bed lag en wel een kommetje soep kon gebruiken. Of de Maashavenstraat op Katendrecht waar de mensen een oogje hielden op een buurman van 70. In Hoogvliet zagen bewoners van de Desdemondestraat dat het niet goed ging met iemand. Die stonden óók voor elkaar klaar.”

Kerstbomen

Het zijn maar enkele voorbeelden. Bij Opzoomer Mee kunnen ze er talloze uit de mouw schudden. En het mooie is: Van Loon ziet de saamhorigheid uit het voorjaar van 2020 (die even weg leek) nu weer terugkeren. “De feestdagen komen er aan. We zien weer allerlei initiatieven ontstaan. We hebben nog even getwijfeld of we dit jaar weer met onze kerstbomen-actie moesten komen. We hebben het wel gedaan. En wat blijkt? Meteen werden alle 400 bomen besteld! We hebben er nog 100 extra geregeld, en die zijn ook op. In totaal doen er al 1250 straten mee aan de decemberacties.”

Balkonbingo’s

Al die kerstbomen komen in straten te staan waar de feestdagen er héél anders uit zullen zien dan in andere jaren. Op versoepelingen van de coronamaatregelen hoeven we hoogstwaarschijnlijk niet te rekenen, dus buurtfeesten zullen er niet zijn. Van Loon: “Mensen moeten de bomen maar om de beurt gaan versieren. En er zijn natuurlijk wel allerlei coronaproof-activiteiten te bedenken. In het voorjaar waren er balkonbingo’s, was er muziek voor de hele buurt op binnenplaatsen, in tuinen, werd er samen gezongen. Tijdens de feestdagen kunnen mensen samen sterretjes branden op balkons, kerstliedjes zingen, iets lekkers voor elkaar maken.”

Kerstballen

En er is meer. Opzoomer Mee gaat in de kerstpakketten honderden kerstballen voor de opzoomerstraten verspreiden. Ballen waar je iets op kun schrijven, zodat iedereen in de straat een mooie wens voor de toekomst aan een ander kan overbrengen. “Nu er geen bomen meer beschikbaar zijn, kunnen straten bij ons ook een budget aanvragen om er zelf eentje te kopen. Er zijn wel wat voorwaarden aan verbonden natuurlijk. Bijvoorbeeld dat alles opgeruimd wordt. Sámen opruimen schept ook een band hè, dat kan hartstikke gezellig zijn!”

Budget voor kerstbomen aanvragen kan nog, en er zijn natuurlijk ook allerlei andere leuke dingen mogelijk. Kijk vooral even op de website opzoomermee.nl!

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden