Rotterdams Philharmonisch brengt Beethoven naar de huiskamer


Rotterdams Philharmonisch brengt Beethoven naar de huiskamer

Rotterdam - Nu de concertzalen dicht blijven in december, spelen de musici van het Rotterdams Philharmonisch Orkest deze maand alle negen symfonieën van Beethoven voor de kijkers en luisteraars thuis.

Onder de noemer ‘Beethoven at Home’ spelen de musici de eerste acht symfonieën in kleine kamerensembles variërend van strijksextet tot vijftienkoppig koperensemble. Dat intieme achttal is de aanloop naar de Grande Finale op Oudjaarsdag: Beethovens Negende, gespeeld door het volledige orkest met koor en solisten. Alle negen symfonieën zijn gratis te bekijken en beluisteren via de website van het orkest.

Het jaar 2020 zou het Beethovenjaar worden, een eerbetoon aan de 250ste verjaardag van de componist. Overal ter wereld moesten concerten afgeblazen worden vanwege de Covid-19 pandemie. Het idee voor een Beethovenmaand ontstond eind oktober bij de musici van het orkest zelf. Saskia Otto, tweede plaatsvervangend concertmeester, is een van de initiatiefnemers: “Ik dacht; daar gaan we weer. Wéér geen concerten, geen publiek en niet samen spelen. Gelukkig hadden we met andere orkestleden meteen het idee; we moeten iets verzinnen. Op de valreep kunnen we toch nog een bijdrage leveren aan het Beethovenjaar.”

De video’s van de acht kamermuziek-symfonieën lopen als een rode draad door de Beethovenmaand heen. Elke dinsdag en donderdag wordt er een nieuwe aflevering van ‘Beethoven at Home’ gepubliceerd op de website.

In Rotterdam begon het orkest de corona-lockdown in maart 2020 met een opname van het slotkoor van Beethoven 9, die de wereld over ging. Drie miljoen mensen keken en Oprah noemde het ‘a really cool video’. Musici speelden, onafhankelijk van elkaar, thuis het stuk. Als afsluiting van het jaar 2020 brengt het Rotterdams Philharmonisch Orkest de volledige Beethoven 9 symfonie naar de mensen thuis, als stream van een spectaculaire opname met voltallig orkest.

Op 3 december is de Eerste Symfonie te bekijken via de website van het Rotterdams Philharmonisch Orkest.

Klik hier om je in te schrijven voor de stream van Beethoven 9 op Oudjaarsdag.


Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden